Historisk arkiv

Norge gir 150 millioner kroner til UNICEF for utdanning av jenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.137/96
1. november 1996

Norge gir 150 millioner kroner til UNICEF for utdanning av jenter

Norges regjering ga i dag et bidrag til UNICEF på 150 millioner kroner,omlag 24 millioner dollar, til programmet "Utdanning for alle" i Afrika. Bidraget, som er det største UNICEF noensinne har mottatt til utdanningstiltak, vil bli brukt til tiltak som stimulerer til læring, og som sikrer at jenter fortsetter på skolen og bedrer sine prestasjoner.

"Utdanning er nøkkelen til jenters frigjøring og overtakelse av ansvar og til bedring av kvinnenes kår," sa UNICEFs administrerende direktør, Carol Bellamy, da hun takket for the generøse bidraget. "Med dette bidraget sier Norge at å utdanne en jente i Afrika er å investere i hennes fremtid og i fremtiden til landet hennes".

Norges bidrag er en erkjennelse av at jenter som trenger grunnskoleutdannng i Afrika, er i en meget vanskelig situasjon. Dersom en innen år 2000 skal kunne nå målet om universell utdanning som ble fastsatt under Verdenstoppmøtet for barn i 1990, trengs det tiltak av denne typen.

"Det er helt avgjørende at jenters utdanning bedres. Dette er et middel til å fremme like rettigheter og muligheter for kvinner og menn. Erfaring har vist at kvinnenes medvirkning er av vesentlig betydning for sosial og økonomisk utvikling", sa den norske bistandsministeren, Kari Nordheim-Larsen, og tilføyde at "det nå er bred enighet internasjonalt både om kvinners betydning i utviklingsprosessen og om nødvendigheten av å legge mer vekt på grunnutdanning. Vi vil uten tvil komme til å bruke mer ressurser på slike formål, og jeg håper at andre land vil gjøre det samme".

Gaven dekker en fire års periode og vil bli brukt i 19 afrikanske land.

Jenter i Afrika har vesentlig dårligere adgang til utdanning enn gutter. I Afrika sør for Sahara begynte i 1995 46 prosent av jentene og 54 prosent av guttene i grunnskolen.

Investering i jenters utdanning er avgjørende for å fremme økonomisk vekst og sosial utvikling, ettersom jenter som har fått grunnutdanning, i voksen alder får færre barn med bedre helse og utdanning. Som voksne vil de være mer produktive og få bedre lønn for sitt arbeid.

En lang rekke tiltak kan bidra til å øke jentenes prestasjoner i skolesystemet. Når foreldre er mer engasjert i sine døtres utdanning og i planlegging og administrering av skolene, oppnår jentene bedre resultater. Dersom undervisningen i større grad forholder seg til jentenes bakgrunn og erfaring, dersom de får undervisning på sitt lokale språk og praktiske fag legges inn i pensum, er det større sjanse for at jentene blir oppmerksom på sine egne muligheter. Erfaringen viser også at når skolene ansetter kvinnelige lærere som kan tjene som forbilde i kvinnerollen, øker dette jentenes deltakelse.

Lagt inn 1 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen