Historisk arkiv

Norsk kulturpresentasjon i forbindelse med Statsminister Jaglands besøk i Estland 19.-20.11.96

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 147/96, 15. november 1996

Norsk kulturpresentasjon i forbindelse med Statsminister Jaglands besøk i Estland 19.-20.11.96

Som et ledd i kultursatsingen i Baltikum vil det i forbindelse med Statsministerens besøk i Estland 19.-20.11.96 bli en bred presentasjon av norsk kunst og kultur. Presentasjonen inneholder 4 elementer.

  • En historisk teppeutstilling med motiver av Gerhard Munthe
  • Konserter med Bukkene Bruse
  • Lansering av Erik Fosnes Hansens bok "Salme ved reisens slutt" på estisk.
  • Norsk filmfestival med nyere norske filmer, særlig for barn og ungdom.

Folkekunst er en sterk forbindelseslinje mellom norsk og estisk kultur. Både teppeutstillingen med norrøne motiver vevet rundt århundreskiftet, og Bukkene Bruses nyversjoner av tradisjonell folkemusikk representerer kunstgrener som er utvalgt med tanke på Estland. Både kunsthåndverk og tradisjonsmusikk står således sterkt i estisk virkelighet.

Boklanseringen går inn i en sterk og lang tradisjon med utgivelser av norske bøker på estisk. Fra nyere tid er bl.a. Jens Bjørneboe, Kjell Askildsen, Åsta Holth, Torborg Nedreaas, Herbjørg Wassmo og Dag Solstad oversatt, i tillegg til Jostein Gaarder og nå Fosnes Hansen.

Filmfestivalen vil inneholde en lang rekke filmer og det er særlig barne- og ungdomsfilmer som vises, bl.a. "Ti kniver i hjertet", "Herman", "Frida - med hjertet i hånden" og "Døden på Oslo S". "Kristin Lavransdatter" vil og bli vist.

Tiltakene går inn i en lang rekke av prosjekter der kultursamarbeid mellom Estland og Norge foregår både bilateralt, nordisk og regionalt.

Oppdatert 20 november 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen