Historisk arkiv

Konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen trer i kraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 58/97
29. april 1997

Konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen trer i kraft

Konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen trer i kraft 29. april 1997. Konvensjonen innebærer en forpliktelse til ikke å utvikle, produsere, lagre, bruke eller overføre kjemiske våpen. Man forplikter seg også til å ødelegge egne kjemiske våpen og våpen etterlatt på andre lands territorium. Avtalen innebærer at alle kjemiske våpen skal ødelegges i løpet av 10 år.

- Kjemivåpenkonvensjonen er et viktig gjennombrudd i arbeidet for global nedrustning, sier utenriksminister Bjørn Tore Godal og hilser ikrafttredelsen velkommen. Han understreker spesielt betydningen av at USA nå har besluttet å ratifisere konvensjonen. Bare to land - USA og Russland - har erklært at de har kjemiske våpen. Godal uttrykker håp om at også Russland vil ratifisere snarest. Gjennomføringen av bestemmelsene vil bli en omfattende og kostnadskrevende oppgave. - Norge er innstilt på å delta i et internasjonalt samarbeid med Russland for å sikre en miljømessig forsvarlig ødeleggelse av kjemiske våpen, sier utenriksministeren. Russland har trolig over 40,000 tonn kjemiske våpen.

Kjemivåpenkonvensjonen er den første multilaterale nedrustningsavtalen som omfatter total avskaffelse av en hel kategori masseødeleggelsesvåpen. Avtalen er også et instrument for å hindre spredning av slike våpen til områder preget av ustabilitet og politisk spenning. Kontrolltiltakene er svært omfattende. I tillegg til den militære sektoren vil avtalen få virkninger for den sivile kjemiske industrien. For første gang vil en nedrustningsavtale innebære at en hel industri gjøres til gjenstand for løpende kontroll.

Etter at konvensjonen var klar for undertegning i januar 1993, har i alt 163 stater undertegnet. 81 av disse har nå ratifisert konvensjonen. Norge ratifiserte 7. april 1994.

Norge har engasjert seg sterkt i forhandlingene om konvensjonen og hadde våren 1995 formannskapet i kommisjonen som forbereder gjennomføringen. Det blir opprettet en organisasjon i Haag som skal styre gjennomføringen av avtalen (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW). Den første konferansen mellom partene åpnes av FNs generalsekretær Kofi Annan i Haag 6. mai 1997. Konferansen skal bl.a. velge et Eksekutivråd. Norge er kandidat til Eksekutivrådet det første året.

Utenriksdepartementet, 29. april 1997

Lagt inn 29 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen