Historisk arkiv

Stortingsmelding om FN-reform

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 55/97
Dato: 25. april 1997

Stortingsmelding om FN-reform

Regjeringen har i dag lagt fram en stortingsmelding om reformer av De forente nasjoner (FN) på bred basis. Meldingen gir en samlet framstilling av det arbeidet som pågår for å reformere FN og gjennomgår Norges bidrag til denne reformprosessen.

St meld nr 43 (1996-97) FN - på terskelen til et nytt århundre: Om reformer av De forente nasjoner ble godkjent i Statsråd på fredag. Meldingen viser til at FN er det viktigste instrumentet for globalt samarbeid og en hjørnestein i norsk utenrikspolitikk. Meldingen legger opp til å videreføre Norges betydelige frivillige bidrag til FN-systemet.

Utgangspunktet er at FN må reformeres for å styrke verdensorganisasjonen som det sentrale organ i en verden i endring. FN er den eneste globale organisasjon med et tilnærmet universelt medlemskap og mandat som gjør det mulig å ta opp alle de politiske, økonomiske og sosiale sider ved globaliseringsprosessen. De ressurser som verdenssamfunnet avsetter til FN i dag er beskjedne i forhold til utfordringene. Regjeringen tar derfor til ordet for å effektivisere virksomheten og sette FN-systemet bedre i stand til å møte de utfordringer verdenssamfunnet vil stå overfor i tiden fremover.

Regjeringen vil aktivt støtte opp under arbeidet for å forbedre FNs mulighet til å reagere raskt og effektivt når krise og krig truer, bl. a. ved å styrke Generalsekretærens evne til mekling og bistand for å forhindre voldelige konflikter. Videre understrekes betydningen av fortsatt høyt norsk engasjement i det langsiktige arbeidet for rettferd og utvikling.

Meldingen legger opp til at medlemslandenes ansvar for styring av FN-systemet må sikres gjennom mer effektive og handlekraftige styringsorganer. Flere land bør få plass i Sikkerhetsrådet, herunder også flere utviklingsland. Det er viktig at FNs dialog med det sivile samfunn styrkes. De ikke-statlige organisasjonene bør i større grad trekkes med i FN-arbeidet.

FNs virksomhet må sikres et solid finansieringsgurnnlag. Fra norsk side vil man følge opp forslaget om en endret og mer rettferdig bidragsskala til FN, samtidig som en vil arbeide for reformer av den frivillige finansieringen av FNs bistandsvirksomhet.

Stortingsmeldingen legger i tillegg opp til at en fra norsk side vil arbeide for at det på internasjonalt grunnlag vurderes å etablere nye inntektskilder, avgifter o.l. som kan styrke FNs økonomi, samt internasjonal tilslutning til ideen om et økonomisk sikkerhetsråd.

Lagt inn 25 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen