Historisk arkiv

Retningslinjer om markedsregulering av norskprodusert korn og oljefrø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Fastsatt av Landbruksdepartementet 23.05.2001 i henhold til Jordbruksavtalen

Retningslinjer om markedsregulering av norskprodusert korn og oljefrø

Fastsatt av Landbruksdepartementet 23.05.2001 i henhold til Jordbruksavtalen.

1. Formål

Formålet med retningslinjene er å bidra til en effektiv gjennomføring av markedsreguleringen av norskprodusert korn og oljefrø. Siktemålet med markedsreguleringen er å oppnå uttak av avtalt målpris i samsvar med forutsetningene om at målprisen skal kunne oppnås ut fra balanserte markedsforhold og fastsatt importvern.

2. Forvaltning

Statens landbruksforvaltning forvalter markedsreguleringstiltakene innenfor kornsektoren.

3. Finansiering

Kostnader knyttet til markedsregulering som påløper det enkelte kornår (1. juli-30. juni) finansieres av kornprodusentene gjennom trekk i prisnedskrivingstilskuddet, jf. § 7 i forskrift om prissystemet for korn, mel og kraftfôr under markedsordningen for korn.

Statens landbruksforvaltning fastsetter en trekksats før sesongens første kornavregning det enkelte kornår. Trekksatsen fastsettes på grunnlag av forventet overskudd av fôrkorn/oljefrø og /eller matkorn, og skal dekke markedsreguleringskostnader, herunder kostnader til administrasjon, jf. pkt. 4.

Etter kornårets slutt beregner markedsregulator kostnadene til markedsregulering på grunnlag av kostnader knyttet til faktisk overskuddskvantum inkludert eventuelt overlagret overskuddskvantum fra tidligere kornår, samt administrasjonskostnader. Endelig beløp fastsettes av Statens landbruksforvaltning. Dersom det ved kornårets slutt viser seg at det beregnede trekket i prisnedskrivingstilskuddet er for lite, medfører dette nytt trekk neste kornår når beløpet ikke kan dekkes av tidligere inntrukne, ikke benyttede trekkmidler. Et for høyt trekk avsettes for dekning av markedsreguleringskostnader senere kornår.

Statens landbruksforvaltning fører eget regnskap for trekkordningen. Trukket beløp settes inn på rentebærende konto i bank.

4. Avsetningstiltak som kan finansieres

Midler avsatt til markedsregulering innenfor kornsektoren kan nyttes til å finansiere følgende avsetningstiltak etter forhåndsgodkjennelse fra Statens landbruksforvaltning i det enkelte tilfelle:

  1. Overlagring av norskprodusert korn og oljefrø fra en sesong til en annen.
  2. Prisreduksjon på enkelte kvaliteter med overskudd.
  3. Andre tiltak fastsatt av Landbruksdepartementet for å bedre balansen mellom tilbud og etterspørsel av norskprodusert korn og oljefrø.

Godtgjørelser etter disse retningslinjer er betinget av at Statens landbruksforvaltning disponerer det nødvendige beløp til formålet.

5. Gjennomføring av markedsreguleringen

Norske Felleskjøp har ansvaret for å gjennomføre markedsregulering av norskprodusert korn og oljefrø slik at kostnadene til enhver tid blir minst mulige.

Norske Felleskjøp skal som markedsregulator løpende utarbeide prognoser, vurdere markedsbalansen og foreta prisnoteringer som ved forespørsel skal legges fram for Statens landbruksforvaltning. Norske Felleskjøp skal også foreslå pristrekk og avsetningstiltak.

For å dekke kostnader til administrering av markedsreguleringen, ytes godtgjørelse som årlig fastsettes av Statens landbruksforvaltning.

6. Forutsetninger med hensyn til reguleringsvirksomheten

Norske Felleskjøp plikter å ivareta forsyningsplikt og mottaksplikt slik at en oppnår mest mulig like konkurransevilkår innenfor omsetning av norskprodusert korn og oljefrø.

Alt norskprodusert korn og oljefrø som blir regulert gjennom ulike avsetningstiltak etter disse retningslinjer defineres som reguleringsvare.

6.1 Forsyningsplikt

Markedsregulator er ordinært pålagt forsyningsplikt. I den aktuelle markedssituasjon, der Felleskjøpgruppen normalt har underdekning av norsk korn, begrenses inntil videre forsyningsplikten til å gjelde ved salg av reguleringsvare.

Ved salg av reguleringsvare fra Norske Felleskjøp skal varen tilbys likeverdig mellom alle aktører til samme pris og leveringsvilkår på grunnlag av deres ordinære samlede forbruk av norskprodusert korn og oljefrø til produksjon av kraftfôr og matmel.

6.2 Mottaksplikt fra kornprodusent

Norske Felleskjøp har mottaksplikt fra alle kornprodusenter. Mottaksplikten gjelder norskprodusert korn og oljefrø som leveres på Norske Felleskjøps anlegg, jf. forskrift om prissystemet for korn, mel og kraftfôr under markedsordningen for korn. Varen er berettiget den pris som gjelder på det aktuelle anlegg og det tidspunkt leveransen finner sted.

6.3 Mottaksplikt fra kornhandlere

Norske Felleskjøps mottaksplikt gjelder også for norskprodusert korn og oljefrø fra andre kornhandlere. Statens landbruksforvaltning fastsetter til hvilke anlegg i overskuddsområdet leveransen kan skje.

Norskprodusert korn og oljefrø fra andre kornhandlere skal minimum betales med samme pris som gjelder for norskprodusert korn og oljefrø levert direkte fra kornprodusent på samme anlegg og tidspunkt. Det skal tas hensyn til eventuell merverdi som er tilført varen i form av kvalitet, og til eventuell kostnadsinnsparing på grunn av levering av større kvanta. Prisen kan justeres for prisnedskrivingstilskudd og pristrekk som allerede er utbetalt eller trukket fra kornhandler.

7. Nærmere retningslinjer

Statens landbruksforvaltning kan utforme nærmere retningslinjer til de bestemmelser som er gitt i disse retningslinjer.

8. Kontroll og dokumentasjonsplikt

Statens landbruksforvaltning utbetaler midler til markedsreguleringstiltak og fører kontroll med at bestemmelsene i disse retningslinjer blir overholdt. Statens landbruksforvaltning kan kreve de opplysninger og den dokumentasjon som er nødvendig for å utøve slik kontroll og forvalte markedsreguleringstiltakene på en tilfredsstillende måte.

9. Dispensasjon

Landbruksdepartementet kan i særlige tilfeller dispensere fra bestemmelsene i disse retningslinjer.

10. Ikrafttredelse

Retningslinjene trer i kraft 01.07.2001.