Historisk arkiv

Direkte Salg Av Statlig Eiendom På Fornebu

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Administrasjonsdepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1997

34/96, 4 oktober 1996

DIREKTE SALG AV STATLIG EIENDOM PÅ FORNEBU

Administrasjonsdepartementet foreslår i budsjettproposisjonen for 1997 at Stortinget gir adgang til direkte salg av deler av statens eiendommer på Fornebu, uten åpne budrunder slik det normalt foregår ved avhending av statlig eiendom. Fordi Fornebu er et utviklingsområde, mener Administrasjonsdepartementet det i enkelte tilfeller, særlig i startfasen, vil være av betydning å kunne forhandle direkte med én eller et begrenset antall interessenter om salg av eiendommer.

Administrasjonsdepartementet foreslår at departementet får fullmakt til å foreta de salg og makeskifter som det er hensiktsmessig å inngå avtaler om i 1997 for statens eiendommer på Fornebu. Fullmakten har en ramme på 500 mill. kroner. Departementet ber også om fullmakt til å reinvestere inntekter fra salg/makeskifte med inntil 25 mill. kroner.

Oslo kommune har rett til å overta ca. 1500 dekar av flyplassområdet når flyplassvirksomheten legges ned. Statens eierandel er ca. 2000 dekar. Administrasjonsdepartementet har fått melding om at Oslo kommune på nåværende tidspunkt ikke ønsker å inngå en avtale med staten om salg av kommunens andel av dette området. Dette innebærer etter departementets syn en noe komplisert og uklar eierstruktur, med betydelig bygningsmasse på tvers av eiendomsgrensene. I tillegg medfører dette også et uavklart ansvarsforhold med hensyn til opprydding og gjennomføring.

Statens engasjement i utviklingen av Fornebu har et langsiktig tidsperspektiv og skal vurderes ut fra kravene til god økonomiforvaltning, generelle politiske mål og ønsket samfunnsutvikling i Oslo-regionen. Prosjektets nettoverdi vil derfor bli påvirket av den økonomiske utviklingen og størrelsen på de offentlige utgifter som er nødvendige for å oppnå overordnede samfunnsmål, skriver Administrasjonsdepartementet i budsjettproposisjonen.

Sist oppdatert 4 oktober 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen