Historisk arkiv

Forvaltningen bør gi "varefakta"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Administrasjonsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Administrasjonsdepartementet


Nr. 6/96

Dato: 27.02.96

Statsråd Nils Totland i Forvaltningspolitisk redegjørelse 1996:

FORVALTNINGEN BØR GI "VAREFAKTA"

Den enkelte etat må vite hvem som er brukerne, hvordan disse vurderer etaten, og hva som må gjøres annerledes, sa statsråd Totland i Stortinget i dag. - Det bør settes kvalitetsmål som kan samles i egne ytelsesdeklarasjoner. Dette blir en slags "varefakta" for offentlige tjenester, der etatene kan markere hva de anser seg forpliktet til, eventuelt også hva brukerne ikke kan vente seg, sa statsråden.- Aktuelle eksempler er saksbehandlingstider, behandling av klager og annet som har med det direkte forholdet mellom etatene og brukerne å gjøre.

Det er et godt tegn når brukerundersøkelser viser at de som har hatt konkret erfaring med den enkelte etat er mer positive enn de som ikke har hatt slik kontakt. Det tyder på at offentlig forvaltning er bedre enn sitt rykte, sa statsråden.- Jeg vil bruke denne anledningen til å understreke at vi har en velfungerende og god offentlig forvaltning i Norge.

Statsråden understreket at potensialet for forbedringer er det alltid.- Det må kontinuerlig arbeides med å gjøre forvaltningen mer lydhør for vurderinger og krav fra brukerne, sa han.

Flere store etater, så som arbeidsmarkedsetaten og ligningsetaten, arbeider nå systematisk med sikring og forbedring av sin kvalitet og sin brukerorientering. Statens informasjonstjeneste arbeider samtidig med å høyne kvaliteten på forvaltningens utadrettede informasjon.

En sterk offentlig forvaltning er et viktig redskap både for å bidra til økt likhet og en demokratisk utvikling, sa statsråd Totland. - Vi trenger en offentlig forvaltning som er brukerorientert og kvalitetsbevisst, som er effektiv og omstillingsdyktig, som understøtter verdiskapingen i privat og offentlig sektor, og som er politisk styrbar og godt ledet. Det er dette som er forvaltningspolitikk - å gi retning og innhold til nødvendige forbedringer og omstruktureringer.


Lagt inn 27 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen