Historisk arkiv

Forvaltningen må tilpasse seg nye behov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Administrasjonsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Administrasjonsdepartementet


Nr. 5/96

Dato: 27.02.96

Statsråd Nils Totland i Forvaltningspolitisk redegjørelse 1996:

FORVALTNINGEN MÅ TILPASSE SEG NYE BEHOV

Viktige premisser for våre politiske valg formes av den internasjonale utvikling, av det høyteknologiske IT-samfunn og den demografiske utvikling, sa statsråd Totland i Stortinget i dag. - Den politiske utfordring, understreket statsråd Totland, og siterte dermed Einar Gerhardsen , er "å kunne tilpasse politikken den tid en lever i. Målsettingene og det prinsipielle grunnsynet kan være det samme. Det er den praktiske politikk en må prøve å legge opp så den svarer til situasjonen slik den er til enhver tid."

Statsråd Totland sa at en hovedutfordring for det offentlige er å ta inn over seg de endringer som nå skjer i samfunnet og legge opp en strategi for å møte disse endringene. - Vi har tatt velferdsstatens virkemidler opp til debatt. Utfordringene er å finne virkemidler som treffer og løfter opp dem som trenger det mest, i en situasjon der et stort flertall i Norge har gode levekår.

Vi står overfor en situasjon der det offentliges rolle blir både endret og sterkere. I denne sammenheng er det viktig å sette fokus på hvordan forvaltningen fungerer. Forvaltningen løser stadig flere oppgaver og yter flere tjenester. Vi har en forvaltning preget både av kvalitet og effektivitet. Men vi må likevel være opptatt av å videreutvikle forvaltningen slik at den hele tiden er i pakt med tidens krav.

Vi må belage oss på omstillingsutfordringer, sa statsråden. - Etablerte ordninger, institusjoner og systemer til sjuende og sist bare er virkemidler og ikke mål i seg selv. De må kunne tilpasses og omorganiseres for å møte nye behov. Det som står fast er de overordnede mål, slik som at forvaltningen skal bidra til full sysselsetting, sosial utjevning, velferd og trygghet.


Lagt inn 27 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen