Historisk arkiv

Informasjonsteknologien gir en mer utadvendt forvaltning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Administrasjonsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Administrasjonsdepartementet


Nr. 7/96

Dato: 27.02.96

Statsråd Nils Totland i Forvaltningspolitisk redegjørelse 1996:

INFORMASJONSTEKNOLOGIEN GIR EN MER UTADVENDT FORVALTNING

Informasjonsteknologien gjør det lettere å kommunisere på tvers av organisatoriske grenser, sa statsråd Nils Totland i Stortinget i dag. - Dessuten bør teknologien utnyttes for å gjøre forvaltningen mer utadvendt enn tidligere, sa han. - Eksempelvis kan dokumenter som er offentlige nå gjøres lettere tilgjengelig for innsyn.

Regjeringens elektroniske publikasjon ODIN har siden 1. august i fjor vært tilgjengelig via Internett. Offentlig Dokumentasjon og Informasjon i Norge - forkortet ODIN - gir allmennheten tilgang til taler, pressemeldinger og publikasjoner fra Regjeringen og departementene.

- Men det er viktig at forvaltningens bruk av informasjonsteknologi legges opp på brukernes - og ikke bare på ekspertenes - premisser, sa statsråden. - Når vi vurderer informasjons- teknologi for å formidle offentlig informasjon, må vi spørre: Hvem når vi på denne måten? Hvem når vi ikke? En forutsetning for å nå målet om at offentlig informasjon skal være tilgjengelig for alle, er at stat og kommune bruker mange informasjonsteknikker og -kanaler.

Statsråd Totland understreket betydningen av å legge til rette for en rasjonell oppgaveplikt for næringslivet. Enhetsregistret er nå på plass, og det forberedes et oppgavepliktregister. - Et sentralt poeng er å få til en effektiv informasjonsflyt mellom forvaltningen og næringslivet, blant annet ved å satse på elektronisk utveksling av data (EDI). Dette kan vise seg å bli et konkurransefortrinn for norsk næringsliv i forhold til andre land, sa statsråd Totland.


Lagt inn 27 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen