Historisk arkiv

Klagen i gratisavissaken tas til følge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Administrasjonsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G

Nr. 29/96

Administrasjonsdepartementet

03.09.1996

Klagen i gratisavissaken tas til følge

Konkurransetilsynet fastholdt 15. desember 1995 sitt vedtak om å avslå søknaden fra Norske avisers landsforening (NAL) om å begrense adgangen for NAL-medlemmer til å gi ut gratisaviser. NAL klaget 11. januar 1996 til Administrasjonsdepartementet over Konkurransetilsynets vedtak.

Administrasjonsdepartementet har kommet til at klagen fra NAL tas til følge, fordi det foreligger særlige hensyn i saken. Departementet har lagt særlig vekt på at gratisaviser kan ha pressepolitiske konsekvenser. Som NAL har anført, kan gratisaviser komme til å svekke inntektsgrunnlaget for lokalavisene, og føre til bortfall av lokalaviser og mindre mediemangfold. Videre kan gratisaviser lettere komme til å blande sammen redaksjonelt stoff og annonsestoff, og således svekke tilliten til den redaksjonelle troverdighet og pressens uavhengighet. Endelig er det slik at reglene om pressestøtte er knyttet til bestemmelsene om gratisaviser i NALs vedtekter.

Departementet vil understreke betydningen av at det oppnås en mest mulig effektiv bruk av ressursene også i mediemarkedet. Departementet finner imidlertid at de pressepolitiske konsekvenser av å oppheve forbudet mot utgivelse av gratisaviser bør veie så tungt at NAL bør innvilges dispensasjon.

Kontaktperson: Konkurransepolitisk avdeling v/ekspedisjonssjef Jan Arild Halvorsen,
tlf. priv. 66 80 95 32, tlf. arbeid 22 24 47 84


Lagt inn 3 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen