Historisk arkiv

Offentlig Forvaltning På Den Elektroniske Motorvei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Administrasjonsdepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1997

31/96, 4 oktober 1996

Offentlig Forvaltning På Den Elektroniske Motorvei

Administrasjonsdepartementet har samordningsansvaret for bedre anvendelse av IT og informasjonsutveksling på tvers av de statlige sektorene og mellom kommunesektoren og statsforvaltningen. Innsatsen skal intensiveres som ledd i oppfølgingen av rapporten til Statssekretærutvalget for IT, "Den norske IT-veien - Bit for bit". I budsjettforslaget for 1997 er det foreslått ca. 18 millioner kroner til økt innsats innenfor hovedområdene; offentlige nett og infrastruktur, elektroniske informasjonstjenester, elektronisk saksbehandling og elektroniske informasjonsressurser og informasjonsutveksling.

Tiltakene omfatter bl.a. følgende områder:

  • Utviklingen av offentlige nett og elektronisk infrastruktur mellom sektorer og virksomheter i statsforvaltningen og mellom staten og kommunesektoren. Det langsiktige målet er at alle i offentlig forvaltning skal kunne utveksle informasjon elektronisk på en enkelt og sikker måte.
  • Tilrettelegge for økt bruk av offentlige elektroniske informasjonstjenester gjennnom bl.a. videreutvikling av Regjeringens og departementenes elektroniske publikasjon "ODIN" og samarbeidstiltak mellom ulike statlige og kommunale virksomheter. Målet er å fremme en bedre og mer helhetlig offentlig elektronisk informasjonsvirksomhet overfor næringsliv, media og publikum. Innsyn, tilgjengelighet og dialog mellom forvaltningen og brukerne er sentralt i dette arbeidet.
  • Tilrettelegge for elektronisk saksbehandling og -kommunikasjon. Det langsiktige målet er at elektronisk saksbehandling skal bli en vanlig arbeidsform i forvaltningen. For at f.eks. elektronisk post skal kunne brukes i saksbehandlingen internt og eksternt må det utformes felles prinsipper og løsninger som sikrer en betryggende ivaretakelse av bestemmelsene i forvaltningsloven, offentlighetsloven og i forhold til arkivering og journalføring ellers.
  • Elektroniske informasjonsressurser og informasjonsutveksling. Forvaltningen skal arbeide for å utnytte informasjonsressursene bedre slik at det bidrar både til bedre oppgaveløsning og økt verdiskapning i næringslivet. Innenfor rammene av bl.a. personvern og sikkerhet skal offentlige grunndata og fellesinformasjon tilrettelegges for bedre felles utnyttelse og IT skal utnyttes systematisk til å forenkle offentlig innrapportering fra næringsliv og publikum.
Sist oppdatert 4 oktober 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen