Historisk arkiv

Omstilling er fortsatt vår utfordring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Administrasjonsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Administrasjonsdepartementet


Nr. 8/96

Dato: 27.02.96

Statsråd Nils Totland i Forvaltningspolitisk redegjørelse 1996:

OMSTILLING ER FORTSATT VÅR UTFORDRING

Vi må belage oss på at omstillingsutfordringene i staten vil være betydelige også i årene som kommer, sa statsråd Nils Totland i Stortinget i dag. - Vi må utforme en mer langsiktig politikk for mobilitet. For staten innebærer dette en kulturendring. Vi går fra en situasjon med livslange arbeidsforhold på samme sted, ofte i samme funksjon, til en situasjon der det er helt normalt å skifte stilling, sa statsråden. - Det er denne utviklingen vi nå er inne i.

Statsråden presiserte at forvaltningen må være opptatt av effektivitet: - Dette må vi se på bakgrunn av de utfordringer velferdsstaten står overfor, sa han. - Selv om den norske stats økonomi i dag er god, vil den på lengre sikt bli satt under press.

Det er et krav til forvaltningen at den er forutsigbar, sikrer likebehandling, åpenhet og innsyn og gir berørte parter anledning til å bli hørt i beslutningsprosessene, sa statsråden.

Kort sagt: Forvaltningen skal forankres i demokrati- og rettssikkerhetsverdier.

Statsråd Totland sa videre at en hovedutfordring for det offentlige er å ta inn over seg de endringer som nå skjer i samfunnet og legge opp en strategi for å møte disse endringene.- Vi har tatt velferdsstatens virkemidler opp til debatt. Utfordringene er å finne virkemidler som treffer og løfter opp dem som trenger det mest, i en situasjon der et stort flertall i Norge har gode levekår, sa han.


Lagt inn 27 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen