Historisk arkiv

Utviklingen og anvendelsen av informasjonsteknologien - hvorfor statsforvaltningen må spille en aktiv rolle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Administrasjonsdepartementet

Statsråd Nils O. Totland

OECDs ministersymposium om offentlig sektor 5. og 6. mars, sesjon 2:
"A context of evolving relationships: The media, information technology, interest groups and democratic accountability".

Utviklingen og anvendelsen av informasjonsteknologien - hvorfor statsforvaltningen må spille en aktiv rolle

Kjære kolleger.

Jeg vil benytte anledningen til å rose OECD-sekretariatet for at vi ministre med ansvar for forvaltningspolitiske spørsmål nå får anledning til å møtes.

Vi er inne i en digital revolusjon som vil påvirke oss alle, enten vi vil eller ei.
Vårt utgangspunkt er at Norge må ta informasjonsteknologien aktivt i bruk på en måte som underbygger regjeringens mål om et tryggere og mer rettferdig samfunn med arbeid for alle og økt livskvalitet.
Dette likhetsidealet er et fundament for den norske velferdsstaten.
Den nordiske blandingsmodellen gjør at samarbeidsformene mellom offentlig og privat sektor er velutviklete. Forutsetningene for et aktivt offentlig engasjement i norsk IT-politikk er derfor tilstede.

Offentlig sektor vil være et lokomotiv for IT-utviklingen i det norske samfunnet. Vi har bl.a. valgt ut følgende hovedsatsningsområder: elektronisk post, elektronisk saksbehandling, elektronisk publisering og infrastruktur (dvs. nettverk i forvaltningen).
IT vil også bli brukt for å lette og bedre kommunikasjonen mellom forvaltningen og brukerne.

I informasjonssamfunnet vil tilgang til informasjon og det å tilegne seg kunnskap og kompetanse være en forutsetning. Det er derfor viktig at alle får mulighet til å lære seg å bruke informasjonsteknologi, men også få forståelse for de muligheter og utfordringer denne teknologien innebærer.
Vi må unngå at det skapes dypere eller nye skiller mellom de som behersker teknologien og de som ikke behersker den. Det vil være behov for ny kunnskap og påfyll av kunnskap hele livet gjennom, og det tradisjonelle skolesystemet er derfor ikke nok. Med et arbeidsliv i stadig endring vil livslang læring bli en nødvendighet.
For å kunne skape en lærende nasjon, må også de voksne arbeidstakerne gis rett til utdanning. Dette er en oppgave som arbeidsgiverne ikke kan makte alene.

Norge er et lite land med spredt bosetting, og offentlig sektor spiller derfor en sentral rolle for å sikre lik rett til tjenester. For å redusere ulempene med lange avstander er utbygging av infrastruktur en viktig faktor, og i den forbindelse er etableringen av digitale "informasjonsveier" et viktig distriktspolitisk virkemiddel. De digitale "veiene" er med på å forsterke globaliseringen ytterligere, og det er derfor viktig med tiltak for å verne om norsk kultur og språk. IT vil derfor bli en viktig del av norsk kulturpolitikk.

I Norge har vi et eget statssekretærutvalg for IT, og dette utvalget har nylig utgitt rapporten "Den norske IT-veien. Bit for bit". Rapporten vil bli behandlet av regjeringen, og vil danne mye av fundamentet for det videre arbeid med den norske IT-politikken. Det har vært stor etterspørsel etter denne rapporten.
Den er foreløpig bare på norsk, men den vil bli oversatt til engelsk.
En elektronisk versjon av rapporten er tilgjengelig på ODIN
- offentlig dokumentasjon og informasjon i Norge -
som er er en felles elektronisk publikasjon fra regjeringen og departementene på Internett. ODIN er et av de viktigste elektroniske tiltakene for å nå ut med informasjon til publikum. Det er forøvrig mulig å få se nærmere på ODIN på en PC som er satt opp rett utenfor dette lokalet.

Den norske tilnærmingen innebærer at staten, kommunene og interessegruppene deltar aktivt i beslutningsprosessene, bl.a. gjennom høringsordningen. Informasjonsteknologien vil derfor være et viktig virkemiddel også for å sikre en åpen og brukerrettet forvaltning i fremtiden.
Den offentlige sektor må ikke bare lære å bruke teknologien, men også være aktivt med på å styre utviklingen. Den norske stat og kommunesektor vil derfor spille viktige roller som brukere og lokomotiver for IT-utviklingen og som samarbeidspartnere med næringsliv og arbeidsliv for å fremme en utvikling ut fra felles interesser.

Takk for oppmerksomheten.


Lagt inn 11 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen