Historisk arkiv

-Mer tid og tjenester til familier med småbarn - nei til kontantstøtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


Pressemelding
Barne- og familiedepartementet


20. juni 1996

Statssekretær Ingunn Yssen på familiekonferanse:

-Mer tid og tjenester til familier med småbarn - nei til kontantstøtte

-Familiepolitikken må være i pakt med den virkeligheten småbarnsfamiliene befinner seg i. Det småbarnsfamiliene trenger er tid og tjenester, sa Ingunn Yssen da hun åpnet den internasjonale forskerkonferansen "Families at present" på Leangkollen i Asker torsdag.

Statssekretæren i Barne- og familiedepartementet avviste kontantstøtte som et virkemiddel.

-Småbarnsmødre i dagens samfunn har tatt lang utdanning. De ønsker å være yrkesaktive, men de ønsker seg også barn. Likestilling i hjemmet, der menn har medansvar for hjem og barn, kombinert med barnehager vil hjelpe på tidspresset for småbarnsfamiliene, sa Yssen.

Rundt 70 prosent av dagens unge kvinner i Norge, uavhengig av utdanningsnivå, er fast bestemt på å kombinere yrke og omsorg.

-Det er et viktig mål å ha stabilitet i befolkningsutviklingen, og gi gode ordninger som også i et moderne samfunn gir trygge kår for dem som stifter familie, sa Ingunn Yssen. Kvinner i Norden får flere barn enn kvinner i for eksempel Italia og Spania, land som har mer tradisjonelle familieverdier og kjønnsrollemønster.

At kvinner føder færre barn vil bety nedgang i folketallet i disse landene, og dette er grunnlag for stor bekymring i mange europeiske land, spesielt i Sør-Europa. Forskere som analyserer årsakene til antallet barn kvinner velger å få, peker klart på muligheten folk i Norden har for å kombinere yrke og omsorg.

-Jeg tror dagens unge verdsetter denne muligheten svært høyt, sa statssekretær Ingunn Yssen.


Lagt inn 21 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen