Historisk arkiv

Barn og unge må delta mer i samfunnsdebatten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

15.10.96

Grete Berget på "Hadelandskonferansen":

Barn og unge må delta mer i samfunnsdebatten

- Jeg utfordrer barne- og ungdomsorganisasjonene og de enkelte medlemmer til å delta enda mer i samfunnsdebatten. Ikke minst er det viktig å engasjere seg aktivt i arbeidet med barns og ungdoms medvirkning i plan- og beslutningsprosesser i kommunene. Samtidig må dere jobbe videre med å utvikle medlemsdemokratiet i egen organisasjon, oppfordret statsråd Grete Berget da hun tirsdag åpnet den årvisse "Hadelandskonferansen" for barne- og ungdomsorganisasjonene.

"Demokratiutvikling og medvirkning, mobilisering og deltakelse" er hovedtema for årets konferanse, som finner sted i Drammen. (Konferansen skal også drøfte arbeid mot vold og rasisme, og for økt integrering av barn og unge med innvandrerbakgrunn). Barne- og familieminister Grete Berget påpekte ved åpningen at organisasjonene spiller en sentral rolle på disse områdene.

- Deltakelse i organisasjonslivet gir barn og ungdom opplæring og trening i demokratisk tenkning og arbeid. Det gjør organisasjonene til en viktig arena for demokratiutvikling, sa Grete Berget.

- Kjemp for lokal medvirkning

Det er et sentralt prinsipp i Regjeringens barne- og ungdomspolitikk at barn og ungdom skal sikres medvirkning og innflytelse.

- FNs barnekonvensjon slår fast at barn har rett til å si sin mening og bli hørt, også i kommunale beslutninger som angår dem. Dette er fulgt opp i plan- og bygningsloven og i rikspolitiske retningslinjer. Det stiller krav til kommunene om å organisere arbeidet slik at barn og ungdom får mulighet til å delta. Dessuten har skolen særlig ansvar for å gi elevene kunnskap om demokratiske prinsipper i praksis. Jeg ønsker et nærmere samarbeid mellom skole og kommunale etater - for å sikre elevene deltagelse i kommunal planlegging og utforming av oppvekstpolitikken. Barne- og ungdomsorganisasjonene må engasjere seg aktivt for å styrke det kommunale arbeidet på dette området, oppfordret Grete Berget.

- Mangfold av modeller

- Vi bør få et mangfold av modeller og deltakere i arbeidet for økt medvirkning av barn og unge i kommunene. Porsgrunn-modellen har allerede inspirert utviklingen av slike metoder, påpekte Grete Berget. Hun viste til forsøk med ulike innfallsvinkler på kommunalt nivå.

Barne- og ungdomshøringer, barne- og ungdomsråd, styrking av elevrådets funksjon og "barnas kommunestyre" er eksempler på dette.

  • Erfaringer viser at der barn og unge har deltatt i kommunens planarbeid har de bidratt med verdifulle kunnskaper og innspill, slik at tilbudene er blitt mer i tråd med de unges behov. Medvirkning har også ført til høyere politisk engasjement, større interesse for lokaldemokratiet, og høyere medlemstall og økning i organisasjonslivet. Jeg ser derfor fram til at LNU vil bidra med utvikling av modeller for hvordan barn og ungdom i organisasjonene i større grad kan delta i kommunale beslutningsprosesser, understreket Grete Berget.

Priv. til red.:

"Hadelandskonferansen" 1996 finner sted på Hotel Ambassadør i Drammen. Konferansen er Barne- og familiedepartementets årlige møte med barne- og ungdomsorganisasjonene.

Statsråd Grete Bergets åpningsinnlegg kan fås ved henvendelse til informasjonssekretariatet, BFD. Ta gjerne kontakt for nærmere informasjon.

Med hilsen

Torstein Rudi

Lagt inn 14 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen