Historisk arkiv

Bedre sikkerhet for barn på lekeplassene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


Pressemelding
Barne- og familiedepartementet


3. juli 1996

Nye forskrifter for sikkerhet ved lekeplassutstyr:

Bedre sikkerhet for barn på lekeplassene

Hvert år må 6 500 barn til lege for å behandle skader de har fått ved bruk av lekeplassutstyr. Den nye forskriften om sikkerhet ved lekeplassutstyr skal forebygge at slik utstyr medfører helseskade for barn eller andre når det brukes til det formålet det er beregnet for, eller slik en kan forvente at barn bruker det.

Den nye forskriften stiller krav til eiere av lekeplasser som kommuner, private, barnehager, borettslag og organisasjoner over hele landet. For kommunene er de totale kostnader beregnet til 44 millioner kroner, dersom alt lekeplassutstyr som ikke oppfyller de nye kravene til sikkerhet skal erstattes med nye apparater. Disse kostnadene må kommunene i tilfelle dekke selv.

-Det viktigste er å sikre barna trygge lekeplasser med ufarlig lekeplassutstyr, understreker barne- og familieminister Grete berget. Å fjerne farlig utstyr har i seg selv en langt mer beskjeden kostnad. Og det er uansett bedre å mangle lekeapparater enn å utsette barna for skader ved bruk av farlig utstyr, fastslår barne- og familieminister Grete Berget.

Hun påpeker ellers at kostnadene for å oppgradere såvel kommunale som private lekeområder vil variere. Lekeområder hvor det allerede er investert i sikre lekeapparater vil ha små kostnader.

Medisinske kostnader

De medisinske kostnadene ved innleggelse eller poliklinisk behandling for barnehage- og lekeplassulykker er beregnet til ca. 22 millioner kroner årlig.

Basert på Folkehelsas skaderegister ble det i 1995 anslått at uhell ved bruk av lekeplassutstyr var årsak til rundt 6500 skader som måtte behandles av lege. Det er i første rekke 2, 3, 4 og 5-åringene som er mest utsatt for slike ulykker.

Egenskaper ved lekeplassutstyr

Når en skal vurdere om lekeplassutstyr kan medføre helseskade, må det tas hensyn til egenskapene ved utstyret, utforming, styrke og stabilitet.

Forskriften legger spesielt vekt på er at det er tilstrekkelige sikkerhetssoner rundt hvert utstyr, at det er støtdempende fallunderlag og at åpninger ikke er slik at barn kan sette seg fast.

Den som anskaffer eller eier lekeplassutstyr er ansvarlig for jevnlig ettersyn og nødvendig vedlikehold, slik at utstyrets sikkerhetsegenskaper opprettholdes.

Hvis det er risiko for at materialene i lekeplassutstyr avgir helsefarlige konsentrasjoner av kjemiske stoffer, kan de ikke brukes på nytt utstyr. Lekeplassutstyr som allerede finnes, og som inneholder slike stoffer, må fjernes i løpet av 3 år. Kreosotimpregnerte trestokker, som har vært mye brukt til sandkasser, lekestativ og lignende blir omfattet av denne bestemmelsen. Det samme gjelder utstyr som er laget av materialer behandlet med kvikksølv, bly, arsen eller kadmium.

Tre års overgangsperiode

Forskriften omfatter alt eksisterende og nytt lekeplassutstyr som er til felles bruk, uavhengig av plassering og hvem som har produsert det.

For nytt lekeplassutstyr gjelder forskriften fra den dag de blir fastsatt i kgl. resolusjon, men for utstyr som allerede er montert er det en overgangsperiode på tre år. Innen den tid må enten utstyret fjernes, repareres eller erstattes av nytt utstyr.

Utstyr til privat bruk, for eksempel i eget hjem eller innelåst, omfattes ikke fordi det er definert som leketøy.

Forskriften skal håndheves av Produkt- og elektrisitetstilsynet og Statens forurensningstilsyn. De kan fastsette tvangsmulkt for å sikre at bestemmelsene i forskriften blir gjennomført.

linkdoc004005-990217#docForskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr


Lagt inn 5. juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen