Historisk arkiv

Europeisk interesse for norsk familiepolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


Pressemelding
Barne- og familiedepartementet


9. mai 1996

Europeisk interesse for norsk familiepolitikk

Norsk familiepolitikk og de erfaringer som er høstet med tiltak i Norge vekker betydelig interesse i EU-landene. Det er bakgrunnen for at barne- og familieminister Grete Berget - som eneste statsråd utenfor EU - er invitert til en konferanse om familiespørsmål og sosialpolitikk i Roma kommende helg.

Italia markerer sitt formannskap i EU blant annet gjennom denne konferansen.

-Jeg ser invitasjonen som et gledelig signal om interessen i mange EU-land for de familiepolitiske tiltak vi har etablert og høstet erfaringer med i Norge. Ikke minst er det stor interesse for vår "kombi-modell", som skal sikre kvinnene mulighet til å ha både barn og jobb, sier statsråd Grete Berget.

Konferansen gir også den norske barne- og familieministeren god anledning til direkte samtaler med kolleger i en rekke EU-land.

- Våre erfaringer med barnehagepolitikk, omsorgsordninger og særlige tiltak for å styrke fedrenes mulighet til å ta større ansvar for barn og familie vies betydelig interesse av europeiske familieministre. Både fedrekvoten og tidskonto-ordningen vekker positiv nysjerrighet, påpeker Grete Berget.

Konferansen "Familier, generasjonsspørsmål og sosialpolitikk" skal særlig fokusere på de utfordringer familielivet møter i en situasjon med sosiale problemer og store endringer i befolkningsstrukturen. Flere europeiske land har problemer med at for få barn fødes. Fødselsraten i vertslandet Italia er på 1,4. Familiens rolle i samfunnet og politiske tiltak med tanke på å støtte familien er derfor sentrale tema på konferansen, som finner sted fredag og lørdag.

Professor Arnlaug Leira ved Universitetet i Oslo er blant foreleserne. Samtlige medlemsland i EU deltar på konferansen. EU-kommisjonen er representert ved Padraig Flynn, kommisjonens ansvarlige for likestillings-, sosial- og arbeidspolitikk.


Priv. til red.

Statsråd Grete Berget reiser til Roma fredag morgen og returnerer søndag. Konferansen finner sted i Consiglio Nazionale dell'Economia e del Lavoro. Vert for konferansen er familie- og sosialminister Adriano Ossicini.

Ta gjerne kontakt for nærmere opplysninger.

Med hilsen Informasjonssekretaiatet - BFD.


Lagt inn 10 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen