Historisk arkiv

Matvareprisene ned - ny kunnskap om årsakene bak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


Pressemelding
Barne- og familiedepartementet


6. mars 1996

MATVAREPRISENE NED - NY KUNNSKAP OM ÅRSAKENE BAK

En ny rapport fra Statens institutt for forbrukerforskning (SIFO) dokumenterer at matvareprisene i Norge har gått ned de senere år. Årsaken til dette er at produsentene og detaljistleddet har redusert sine priser. Men for leddene mellom produsent og detaljist har ikke utviklingen vært så gunstig.

Dette forskningsprosjektet er finansiert av Barne- og familiedepartementet og av forskningsmidler over jordbruksavtalen, og kom i stand for å bedre kunnskapen om prisdannelsen på matvarer i det norske markedet. Ytterligere en rapport fra prosjektet vil om kort tid foreligge fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning.

Undersøkelsen tar for seg meieri-, kjøtt- og grøntsektoren, og studerer prisfastsettelsen for et utvalg bestående av en rekke viktige matvarer, med tanke på fordelingen mellom de ulike leddene i matvarekjeden. For meieri- og kjøttvarene følges utviklingen over de siste tolv årene.

-Jeg er glad for denne bekreftelsen på at Regjeringens landbrukspolitikk er i ferd med å lykkes - lavere matvarepriser gir en gevinst for norske forbrukere som virkelig monner, sier barne- og familieminister Grete Berget i en kommentar. -Ikke minst er jeg glad for at trenden med lavere marginer i detaljistleddet har fortsatt. Men med så få og store aktører på detaljistsiden som det etterhvert er blitt i det norske markedet, er dette en utvikling vi må passe godt på vil fortsette også i framtida, legger hun til.

Landbruksminister Gunhild Øyangen sier at bøndenes inntekter er avhengige av kostnadsutviklingen i mellomleddene. -Vi må derfor i sterkere grad rette søkelyset på kostnadene og konkurransen i mellomleddene, særlig i meieri- og kjøttsektoren. Jeg håper at også bøndene selv og deres organisasjoner vil bidra til dette, sier hun.

  • Bøndene har redusert sine kostnader de siste åra, og det har ført til lavere priser for forbrukeren. Det er jeg glad for. Denne undersøkelsen viser at konkurransen i detaljistleddet fungerer tilfredsstillende når det gjelder kjøtt- og melkeprodukter. Når det gjelder frukt og grønnsaker er ikke bildet like entydig.
  • Skal vi lykkes i målsettingen om å bringe prisene på matvarer ned mot nivået i våre naboland, er det nødvendig å følge prisutviklingen på matvarer nøye i tida framover, og det er særlig viktig å se på kostnadene i mellomleddene, sier Øyangen.

Sammenholdes med: -SIFO-rapport nr. 3-1996: "Matvarepriser i endring. Meieri-, kjøtt- og grøntvarer". Av forsker Marit M. Strand, SIFO

-Pressemelding fra SIFO 6. mars 1996


Kontakter:
Landbruksdepartementet: Info-sjef Dag Henning Reksnes, tlf 22 24 91 12

Barne- og familiedepartementet: Info-sjef Torstein Rudi, tlf 22 24 24 09


Lagt inn 6 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen