Historisk arkiv

Norge med i EUs likestillingsprogram

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


Pressemelding
Barne- og familiedepartementet


27. juni 1996

Norge med i EUs likestillingsprogram

EUs handlingsprogram for likestilling blir en del av EØS-avtalen. Norges deltagelse i endring av EØS-avtalen passerer statsråd fredag. Beslutningen tas med forbehold om Stortingets samtykke.

-Målet for handlingsprogrammet er å heve nivået på likestillingsarbeidet i Europa, sier likestillingsminister Grete Berget.

EU vedtok i desember 1995 sitt fjerde handlingsprogram for likestilling for perioden 1996 -2000. Når EØS-komiteen vedtar endring av EØS-avtalen, trolig i løpet av sommeren, medfører dette at Norge vil styrke samarbeidet med EU om likestilling i Europa. Norske organisasjoner og etater kan dessuten få prosjekttilskudd fra EU, men fristen for å søke er knapp: Søknader for 1996 må foreligge i første halvdel av juli.

Inntil 60 prosent finansiering

EUs handlingsprogram har et totalbudsjett på 30 millioner ECU (ca kr 240 mill). Private organisasjoner, etater og lokale myndigheter i Norge kan allerede nå søke om delfinansiering med inntil 60 prosent av budsjetterte utgifter til likestillingsfremmende prosjekter. Aktuelle tiltak kan være integrering av kjønnsperspektiv og likestilling på alle politikkområder, sysselsetting og arbeidsmarkedsspørsmål eller kjønnsbalanse i beslutningsprosessen. Tilskudd kan også gis til prosjekter innen informasjon, forskning og holdningsskapende arbeid.

Internasjonal interesse

- Det er svært viktig at Norge innlemmes i EUs likestillingsprogram, selv om vi står utenfor Unionen. Det er stor internasjonal interesse for likestillingsspørsmål. Ved at norske prosjekter får støtte, vil vår kompetanse på likestilling også komme andre EU-land til nytte, sier statsråd Grete Berget.

Prosjektenes spredningspotensiale, praktisk utviklingsarbeid og samarbeid over landegrensene vektlegges sterkt. Minst to EU-land må delta som samarbeidspartnere der Norge har prosjektansvar. Norske organisasjoner, etater og myndigheter kan også inviteres som bisamarbeidspartnere i EU-landenes prosjekter.

Som deltakende nasjon i likestillingsprogrammet, får EFTA-landene en nasjonal ekspert med i EU-kommisjonens enhet for likestilling. Rådgiver Anne Havnør i Barne- og familiedepartementet tiltrer denne stillingen 1. september.

Interesserte kan kontakte Barne- og familiedepartementet for å få tilsendt søknadsskjema og kriterier for støtte. Søknadsfristen er 15. juli.


Lagt inn 28 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen