Historisk arkiv

Ny organisering skal styrke likestilling og forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Barne- og familiedepartementet

Referanse: 96090

03.07.1996

Likestillingsminister Grete Berget:

Ny organisering skal styrke likestilling og forskning

Likestillingsminister Grete Berget foreslår å slå sammen Likestillingsrådets sekretariat og Sekretariatet for kvinneforskning i Norges Forskningsråd. Forslaget til omorganisering av Likestillingsrådet sendes nå ut til bred høring.

- Sammenslåing til én organisasjon vil gi likestillingsarbeidet og kvinneforsk-ningen økt tyngde, legitimitet og gjennomslagskraft. Organisasjonen vil få bredde og kompetanse med større nedslagsfelt enn i dag, sier likestillings-minister Grete Berget.

Styrket kompetanse

I høringsutkastet foreslår statsråden at arbeidsoppgavene og kompetansen i Likestillingsrådet videreføres i et Kompetansesenteret for likestilling og kvinneforskning (KLOK). Samtidig foreslår departementet at det nye senteret skal ivareta oppgaver som i dag håndteres av Sekretariatet for kvinneforskning i Norges Forskningsråd. Dette gjelder særlig forskningsformidling og nettverks-bygging. Flere av oppgavene som er direkte rettet mot kvinneforskning skal fremdeles ivaretas av forskningsrådet. Det vurderes om KLOK bør lovfestes i likestillingsloven.

- Vi ønsker å styrke det offentlige likestillingsapparatet ved å knytte sammen to sentrale aktører på likestillingsområdet. Sekretariatene har på hver sin kant etablerte nettverk og miljøer. Ved å samordne dette styrker vi knutepunkt-funksjonen og institusjonens arbeid vil komme store brukergrupper til gode, sier statsråd Berget.

To forslag

I 1994 nedsatte Barne- og familiedepartementet et utvalg som skulle foreslå ny organisering av Likestillingsrådet. Utvalget fremla to forslag. Flertallsforslaget innebærer at selve Likestillingsrådet nedlegges, men at rådets sekretariat videreføres i et faglig selvstendig likestillingssenter, ledet av et styre. For ytterligere å styrke og markere områdets betydning, nedsatte Barne- og familiedepartementet våren 1996 en arbeidsgruppe som skulle utrede flertallsforslaget nærmere. Høringsutkastet bygger på arbeidsgruppas rapport.


Priv. til red.

Høringsforslaget kan fås v/henvendelse på tlf. 22 24 24 07 / fax 22 24 24 18

Med hilsen Informasjonssekretariatet - BFD


Lagt inn 3 juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen