Historisk arkiv

Nye forskrifter gir sikrere fritidsbåter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet


Pressemelding
Barne- og familiedepartementet


8. mai 1996

Nye forskrifter gir sikrere fritidsbåter

Nå skal konstruksjon, produksjon, import og omsetning av fritidsfartøy og deler og utstyr til disse reguleres gjennom en ny forskrift. Fritidsfartøy vil i denne sammenhengen si et fartøy som er mellom 2,5 og 24 meter, og som er beregnet til sports- og fritidsbruk.

-Hensikten med forskriften er å sikre at fritidsfartøy konstrueres, produseres og monteres for å forebygge skade på helse, miljø og materielle verdier, sier forbrukerminister Grete Berget.

Reglene blir dermed de samme innenfor hele EØS-området slik at norske fritidsbåtprodusenter kan selge sine produkter på det europeiske markedet uten ytterligere godkjenning. Høringsfristen er 24. mai, og fristen for at forskriftene skal tre i kraft er 16. juni.

Alle nye fritidsfartøy vil nå få skilt med identifikasjon for skroget. Den skal inneholde opplysninger om produsentens kode, produksjonsland, et entydig serienummer, produksjonsår og modellår. Videre skal det være et fastmontert skilt som skal inneholde produsentens navn, CE-merking, opplysning om største last og antall personer som fartøyet er konstruert for i henhold til produsentens anbefaling. Denne identifikasjonen blir en parallell til platen med chassisnummer på biler. Den er i første rekke en informasjon til myndighetene som skal overvåke at produsenter og importører følger reglene, men vil også være en bekreftelse for forbrukerne om at fritidsbåten er produsert etter de nye forskriftene.

I tillegg skal produsentskiltet ha en produksjonskategori for fartøyet. Denne angir om fritidsfartøyet er konstruert for å være havgående, til bruk utenfor kysten, langs kysten eller i beskyttet farvann.

Forskriftene har en del unntak. Blant de mest aktuelle i forkant av den norske sommersesongen er unntakene for kanoer, kajakker, seilbrett og vannsykler. Fartøy som utelukkende er beregnet for konkurranse er også unntatt. Det har heller ikke noen hensikt å se etter slik merking på gondoler, de er også unntatt.

Når forskriftene blir obligatoriske, fra 16. juni 1998, vil det bli forbudt å konstruere, produsere, importere eller omsette fritidsfartøy, eller deler og utstyr til fritidsfartøy som ikke tilfredsstiller sikkerhets- og miljøkravene i forskriften.


Lagt inn 9 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen