Historisk arkiv

Regjeringen foreslår 70 ukers foreldrepermisjon i høringsnotat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1997

Nr. 96115, 4 oktober 1996

60 prosent lønnskompensasjon:

Regjeringen foreslår 70 ukers

foreldrepermisjon i høringsnotat

Stønadsperioden for fødselspenger er 42 uker med full lønnskompensasjon eller 52 uker med 80 prosent lønnskompensasjon. Regjeringen vurderer å foreslå endringer i lovverket slik at det også kan bli anledning til å ta ut 70 ukers permisjon med 60 prosent lønnskompensasjon. Forslaget vil først bli sendt på høring til blant annet partene i arbeidslivet.

-En slik ordning vil kunne gi foreldre mulighet til å velge mer tid og lavere lønn, og mulighet til å være sammen med barna lenger mens de er små, sier Grete Berget.

Et eksempel på hvordan en slik ordning kan kombineres med tidskonto, er at en familie kan ha lønnet permisjon i ett år med 60 prosent lønnskompensasjon, og ha 18 uker igjen til tidskonto. Ved å arbeide halv stilling og motta fødselspenger for den andre halvdelen, vil tidskontoperioden vare i 36 uker. Etter dette vil barnet være omlag 1 år og 8 måneder.

Dersom samme familie etter ett års permisjon med 60 prosent lønnskompensasjon velger tidskonto basert på 80 prosent stilling, for eksempel 6-timers dag, kombinert med 20 prosent fødselspengeuttak, vil barnet være 2 år og 10 måneder etter endt tidskontoperiode.

Et annet alternativ med 60 prosent lønnskompensasjon kan være permisjon på heltid i 8 måneder. Etter dette vil en av foreldrene kunne gå på tidskonto og arbeide i 60 prosent stilling, for eksempel 3-dagers uke, og motta fødselspenger for de resterende 40 prosentene av stillingen i en periode på 95 uker. Etter endt tidskontoperiode vil barnet være nærmere to og et halvt år.

Regjeringen foreslår også at personer som overtar omsorgen for barn ved tildeling av foreldreansvaret etter barneloven gis rett til lønnet permisjon på linje med adopsjon.

Sist oppdatert 4 oktober 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen