Historisk arkiv

Regjeringsvedtak: Familieverntjenesten skal lovfestes.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Pressemelding

Nr. 96122
11.10.96

Nesten 70.600 personer fikk hjelp fra familievernkontorene i 1995.

Regjeringsvedtak: Familieverntjenesten skal lovfestes.

Regjeringen foreslår å lovfeste familieverntjenesten. Forslaget går ut på å overføre forvaltningsansvaret for familievernkontorene til fylkeskommunene. Fylkeskommunen gis ansvar for at familieverntjenesten finnes i fylket, og for å planlegge, organisere og kvalitetssikre tjenesten. Siktemålet er å sikre og videreføre dagens familievern.

Tilbud

Familievernkontorene tilbyr rådgivning og behandling i forbindelse med problemer og kriser i familien. Brukerne kan selv ta direkte kontakt med familievernkontoret. Den lave terskelen betyr at klientene kan ta kontakt før problemene har vokst seg for store. I følge familievernets statistikk for 1995 behandlet tjenesten samlet 19.392 saker som involverte 70.572 personer.

Familievernet driver også mekling for foreldre med barn under 16 år i forbindelse med skilsmisse og samlivsbrudd, og utgjør grunnstammen i meklingsapparatet. Familievernet gjennomførte 63% av alle meklinger på landsbasis i 1995. De resterende meklinger er utført hovedsaklig av fagpersoner ansatt i offentlig helse- og sosialetat, pedagogisk/psykologisk tjeneste og av prester.

I tillegg driver tjenesten i en viss utstrekning utadrettet virksomhet i form av veiledning, undervisning og opplysning overfor hjelpeapparatet og allmennheten.

Familievernet er en etterspurt tjeneste som yter viktig hjelp til mange. Det er ingen grunn til å tro at etterspørselen etter familievernets tjenester vil bli mindre i årene som kommer, sier barne- og familieminister Grete Berget.

Omfang

Familievernet finnes i alle fylker og består nå av tilsammen 62 kontorer. Antallet kontorer pr. fylke varierer fra 6 (Oslo) til 1 (Aust-Agder). Tjenesten har en todelt eierstruktur med 31 fylkeskommunale/kommunale og 31 kirkelige kontorer. De kirkelige og de offentlige kontorene eksisterer side om side og har hatt en parallell faglig utvikling.

Familievernet fremtrer derfor som en enhetlig tjeneste, med spisskompetanse på familierelaterte problemer.

Lovfesting av familievernet vil sikre at dette hjelpetilbudet til familiene også i fremtiden vil finnes i alle landets fylker. Lovfesting vil også understreke familievernets stilling som en egen, selvstendig tjeneste, fastslår statsråd Berget.

Finansiering

Familievernet finansieres i dag i hovedsak av staten, fylkeskommunene og kommunene, med henholdsvis 67.3%, 15.6% og 12.1%(1995). Kommunenes tilskudd til familievernkontorene var på 16.8 mill.kroner i 1995. Forslaget innebærer at kommunene trekkes for de beløp de har ytt og at statens tilskudd til fylkeskommunene økes med et tilsvarende beløp. Kommunale tilskudd vil derfor i fremtiden ikke være en nødvendig forutsetning for driften.

Lagt inn 11 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen