Historisk arkiv

Intensjonsavtalen om lærlinger mellom Forsvarets og Norges Lastebileierforbund

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 044/96
Dato: 09.09.96

Intensjonsavtalen om lærlinger mellom Forsvarets og Norges Lastebileierforbund

Som en del av Forsvarets innsats for å øke inntaket av lærlinger i tilknytning til Reform 94 har Forsvaret inngått en intensjonsavtale med Norges Lastebileierforbund (NLF) om et samarbeid om utveksling i faget Yrkessjåfør tunge kjøretøyer. Intensjonsavtalen legger grunnlaget for en utveksling av lærlinger/soldater mellom NLFs medlemsbedrifter og Forsvaret. Avtalen er et godt eksempel på hvordan det er mulig å kombinere førstegangstjenesten og fagopplæring. Dette vil gi førstegangstjenesten et forsterket og enda mer meningsfylt innhold, samtidig som den militære utdanning ikke svekkes. I tillegg vil de som får slik fagopplæring stå bedre rustet til å skaffe seg arbeid etter dimmisjon.

I dag har Forsvaret omlag 399 lærlinger under fagopplæring. Videre har Forsvaret til hensikt å ta inn 50 lærlinger i løpet av høsten. Forsvaret har oppnådd sin målsetting for 1996 når det gjelder antall lærlinger. Intensjonsavtalen med Lastebileierforbundet og andre opplæringskontorer, viser at Forsvaret er i stand til å ta sin del av fagopplæringen. Potensialet er også tilstede innenfor andre fagområder som er representert i Forsvaret. Forsvaret vil derfor aktivt fortsette arbeidet med å øke antall lærlingplasser. Dette gjelder både antall sivile lærlinger som tegner lærekontrakt for hele læreperioden, militære lærlinger som tegner lærekontrakt hvor førstegangstjensten inngår som en del av kontrakten, og lærlinger som tegner kontrakt med et opplæringskontor hvor en del av kontrakten gjennomføres i løpet av førstegangstjenesten

I tillegg til et samarbeid med Lastebileiereforbundet har Forsvaret nå tilrettelagt for at lærlinger innenfor kokk og maritime fag i Sjøforsvaret kan tegne lærekontrakt hvor førstegangstjenesten inngår som en del av kontrakten (militære lærlinger). I dag har denne modellen resultert i at Forsvaret har 38 militære lærlinger innen kokkefaget og 30 innen maritime fag. Av disse 68 militære lærlingene som nå får sin fagopplæring i Forsvaret er det i alt 11 jenter. Dette er gledelig for Forsvaret som satser målrettet for å nettopp øke andelen av jenter. Det er et håp at disse jentene etter avlagt fagprøve også søker seg videre i Forsvaret.

Tilrettelegging av lærlingplasser etter Reform 94 sikrer Forsvaret viktig kompetanse samtidig som opplæringen i større grad enn tidligere kan kombineres med det sivile utdanningssystem og en videre militær utdanning for de som måtte ønske dette.


Lagt inn 10 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen