Historisk arkiv

Kværner Mandal AS tildeles MTB-kontrakt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 043/96
Dato: 30.08.96

Kværner Mandal AS tildeles MTB-kontrakt

Kontrakten mellom Sjøforsvarets forsyningskommando og Kværner Mandal AS om bygging av en ny missiltorpedobåt (MTB) ble fredag 30 august godkjent av Forsvarsdepartementet. I følge kontrakten skal Kværner Mandal AS bygge prototypfartøyet, og får mulighet til senere å levere inntil 7 fartøyer i samme serie. Kontrakten på prototypfartøyet har en verdi av 235 mill kroner.

Båten skal leveres sommeren 1998 og vil bli gjenstand for et omfattende prøveprogram i Sjøforsvaret. Det er beregnet 15 måneder til testing av fartøyet og utbedring av mulige feil før Sjøforsvaret tar beslutningen om en eventuell serieproduksjon av fartøyet. Denne framgangsmåten reduserer risikoen i prosjektet ved at tekniske problemer løses før eventuell serieproduksjonen starter.

Kontrakten inneholder opsjoner på ytterligere 5-7 fartøyer, og er utformet slik at Sjøforsvaret kan velge å legge serieproduksjonen av fartøyet til et annet verft, dersom Kværner Mandal leverer et prototypfartøy som ikke er tilfredstillende. Kontrakten inneholder strenge krav til kvalitetssikring.

De nye MTBene skal bygges etter samme skrogkonsept som Sjøforsvarets nye mineryddefartøyer. De bygges som luftputekatamaraner eller Surface Effect Ships (SES). En luftputekatamaran har kraftige løftevifter som løfter skroget høyt i vannet. Den drives fram av to vannjetaggregater. MTBene vil være mindre og hurtigere enn mineryddingsfartøyene. Begge fartøystypene er bygget i forsterket plast, som er et lett, men samtidig meget sterkt byggemateriale. En spesielt viktig egenskap er at skrogutformingen- og materialer gir båten en lav radarsignatur. Dette gjør at fartøyet er vanskelig å oppdage på radar, og gir dermed en vesentlig større beskyttelse i strid enn det dagens MTBer har.

Sjøforsvaret har konstruert fartøyet, og utarbeidet omfattende tekniske spesifikasjoner. Disse skal videreutvikles av Kværner Mandal til komplette byggespesifikasjoner som legges til grunn for bygging og utrustning av fartøyet ved verftet. Sjøforsvaret på sin side har ansvaret for en rekke sentrale egenskaper ved fartøyet. Dette gjelder blant annet hastighet, sjøgående egenskaper, og «signatur».

Foruten Kværner Mandal har verftene Mjellem og Karlsen, Bergen, og Abeking & Rasmussen, Tyskland, deltatt i konkurransen om utviklingskontrakten. Abeking & Rasmussen valgte å trekke seg tidligere i prosessen. Av de to gjenværende konkurrentene har Sjøforsvaret anbefalt Kværner Mandal ut fra flere kriterier, blant annet pris, kvalitet og leveringstid.


Lagt inn 30 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen