Historisk arkiv

Nedgraderingsrådet legger fram statusrapport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Forsvarsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Forsvarsdepartementet

Nr. 012/96
Dato: 04.03.96

Nedgraderingsrådet legger fram statusrapport

Forsvarsdepartementet har idag mottatt rapport fra Nedgraderingsrådet. Formålet med rapporten er å gi informasjon om rådets arbeid og gi et bilde av tilstanden i statsforvaltningen.

Målet med nedgraderings-/avgraderingsarbeidet er å få det avgraderte materialet avlevert til Riksarkivet slik at forskere og andre brukere kan henvende seg dit for innsyn. Nedgraderingsrådet skal være pådriver i dette arbeidet. Målet er å få avlevert til arkivverket avgraderte dokumenter som er eldre enn 30 år. Selv om mye er avlevert nå, eksisterer det fortsatt et stort etterslep. Rådets vurdering er at kravet om årlig rapportering legger det nødvendige press på institusjonene. Rådet vil imidlertid understreke at ansvaret for nedgraderings-/avgraderingsarbeidet ligger hos den enkelte departementssjef.

Nedgraderingsrådet ble oppnevnt av Forsvarsdepartementet 2 november 1989 og er sammensatt av representanter for Statsministerens kontor, Utenriksdepartementet, Justisdepartementet, Forsvarsdepartementet, Forsvarssjefen, Riksantikvaren og forsker/brukergrupper. Rådets formann er Karen A. Melander, som nå er ekspedisjonssjef i Justisdepartementet.

Rådet skal holde seg informert om praksis og bruk med hensyn til gradering og nedgradering i statsforvaltningen. Rådet skal på eget initiativ ta opp og behandle generelle spørsmål om nedgradering og bidra til en mest mulig ensartet praktisering av regelverket for nedgradering i de ulike offentlige institusjoner. Rådet er administrativt underlagt Forsvarsdepartementet og har minimum to møter pr år. Rådet mottar årlig rapporter fra Statsministerens kontor og departementene om deres og de underlagte etaters erfaringer på dette området.

I lys av den pågående debatt om forvaltningens praksis med hensyn til offentlighetsloven, vil Nedgraderingsrådet i sitt videre arbeid sette fokus på hvordan graderingsbestemmelsene etter Sikkerhetsinstruksen og Beskyttelseinstruksen blir anvendt.

Rapporten kan fås ved henvendelse til Forsvarsdepartementets presse- og informasjonsseksjon på tlf: 22 40 23 03.


Lagt inn 5 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen