Historisk arkiv

Foreslår strengere straff for ulovlig fiske

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 59/95, 16. november 1995

Foreslår strengere straff for ulovlig fiske

Fiskeridepartementet vil skjerpe strafferammene for ulovlig fiske. I et høringsnotat som departementet nå har sendt ut blir det foreslått å endre straffebestemmelsene for brudd på fiskerilovgivningen.

Utøvelsen av fisket er i første rekke regulert gjennom saltvannsfiskeloven, mens råfiskloven og kjøperregistreringsloven også regulerer kjøpersida. Bøter har hittil vært hovedreaksjons-form for overtredelser av disse lovene. I høringsnotatet går nå Fiskeridepartementet inn for at strafferammene i saltvannsfiskeloven utvides fra bøter til også å omfatte fengselsstraff i inntil 6 måneder. Hovedregelen om bøtestraff blir imidlertid foreslått opprettholdt i råfiskloven og kjøperregistreringsloven. Unntaket her er overtredeler av sluttseddelforskriftene som departementet foreslår bør straffes med fengsel i inntil 6 måneder.
For lovbrudd som blir begått under særdeles skjerpede omstendigheter blir det i tillegg foreslått å utvide strafferammen til fengsel i inntil 2 år.

Høringsnotatet bygger på innstillingen fra en egen arbeidsgruppe som har hatt som mandat å vurdere reaksjonsformer og reaksjonsnivå som mer effektivt kan bidra til å forebygge brudd på fiskerilovgivningen. Bakgrunnen for dette arbeidet er fiskerimyndighetenes satsing på økt ressurskontroll. Fiskeridepartementet ser nettopp kontroll av fangst og landinger som en av forutsetningene for en framtidsrettet og bærekraftig forvaltning av ressursene i havet. Forslaget i høringsnotatet om skjerping av strafferammene for brudd på fangst- og mottaks-bestemmelsene i fiskerilovgivningen er en del av dette forebyggende arbeidet. Høringsfristen er satt til 1.februar 1996.


Lagt inn 22 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen