Historisk arkiv

Finansminister Johnsen: - Den sterke oppgangen må ledes over i jevn og stabil vekst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


10. mai 1995

Revidert nasjonalbudsjett:
Finansminister Sigbjørn Johnsen:

- Den sterke oppgangen må ledes over i jevn og stabil vekst

- Hovedmålene for Regjeringens politikk er å skaffe arbeid til alle og å trygge velferdssamfunnet. Norsk økonomi er i utgangspunktet sterk og vi har gode muligheter til å nå de målene vi har satt oss. På kort sikt er hovedutfordringen å sørge for at arbeidsledigheten kan reduseres fra dagens nivå, uten at det oppstår flaskehalser og pressproblemer, sier finansminister Sigbjørn Johnsen ved framleggingen av Revidert nasjonalbudsjett 1995.

Norsk økonomi er inne i den sterkeste oppgangskonjunkturen siden midten av 1980-tallet. Sysselsettingen øker raskere enn tidligere forutsatt. I 1994 kom omlag 30 000 flere personer i aktivt arbeid, og sysselsettingsveksten ser ut til å bli like sterk i inneværende år.

Stram budsjettpolitikk må til

- Det er svært viktig at vi nå klarer å styre konjunkturoppgangen inn i en periode med jevn og stabil vekst. Med sterk vekst i privat etterspørsel bør budsjett-politikken bidra til at den samlede etterspørselen dempes noe, slik at vi unngår at pris- og kostnadsveksten igjen skyter fart. Utviklingen så langt i 1995 viser at det er behov for å videreføre en stram finanspolitikk, understreker finansministeren.

Regjeringen legger opp til en realvekst i statens utgifter på om lag null fra 1994 til 1995. Basert på nye anslag for blant annet statens inntekter fra petroleumsvirksomheten, kan underskuddet på statsbudsjettet nå anslås til 6 milliarder kroner i 1995, mot 11 milliarder kroner i vedtatt budsjett. Underskuddet på statsbudsjettet er dermed kraftig redusert de siste par årene, fra et nivå på rundt 44 milliarder kroner i 1993.

- Langsiktige hensyn forsterker behovet for en stram budsjettpolitikk i de nærmeste årene. Utover i neste århundre vil økte pensjonsutbetalinger og utgifter til eldreomsorg medføre økte belastninger på offentlige budsjetter, påpeker finansministeren.

Han advarer sterkt mot at vi lar oss friste til å benytte de antatt høye inntektene fra petroleumsvirksomheten de nærmeste årene til å heve nivået på offentlige utgifter:
- Dette er inntekter som etterhvert vil avta, og resultatet av en slik politikk vil derfor være at vi velter større byrder over på framtidige generasjoner, sier Johnsen.

Solidaritetslinjen

- Det inntektspolitiske samarbeidet må føres videre. De solidariske lønnsoppgjørene som har vært gjennomført de siste årene har gitt viktige bidrag til den positive utviklingen i norsk økonomi. Disse resultatene må vi ta vare på. Oppgangskonjunkturen med et strammere arbeidsmarked og god lønnsomhet i deler av næringslivet stiller imidlertid inntektspolitikken overfor nye utfordringer. På mange måter er det nå testen for solidaritetslinjen kommer, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Kontaktperson:
Informasjonssjef Janne-Gro Rygg, tlf: 22 34 41 09, priv: 22 92 15 94, personsøker: 966 82238


Lagt inn 27 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen