Historisk arkiv

Lovforslag om tiltak mot hvitvasking av penger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


22 desember 1995

LOVFORSLAG OM TILTAK MOT HVITVASKING AV PENGER

Finansdepartementet legger i dag fram forslag til endringer i regelverket om tiltak mot hvitvasking av penger. Forslaget tar sikte på styrke regelverket for å forebygge og bekjempe slik kriminalitet. Det foreslås endringer i finansieringsvirksomhetsloven og enkelte andre lover.

Det foreslås å utvide kretsen av de institusjoner og virksomheter som skal omfattes av finansieringsvirksomhetsloven § 2-17 om tiltak mot hvitvasking av penger. Etter forslaget vil bestemmelsen, i tillegg til de alminnelige finansinstitusjoner, omfatte bl.a. Postbanken, Norges Bank, fondsmeglerforetak, eiendomsmeglerforetak, forsikringsmeglerforetak, forvaltningsselskap for verdipapirfond, inkassoforetak og eiendoms- og investeringsselskap.

Videre foreslås en utvidelse av den undersøkelses- og rapporteringsplikten som gjelder etter finansieringsvirksomhetsloven § 2-17. Undersøkelsesplikten og rapporteringsplikten til ØKOKRIM vil etter forslaget gjelde dersom det foreligger mistanke om at en transaksjon har tilknytning til utbytte fra en straffbar handling. Det skal ikke være nødvendig for institusjonene, foretakene eller deres ansatte å ta stilling til hvilken bestemt type kriminalitet mistanken gjelder. Dessuten foreslås å utvide ØKOKRIMs etterforskningsadgang slik at ØKOKRIM skal kunne etterforske alle typer straffbare forhold som avdekkes ved opplysninger mottatt i henhold til finansieringsvirksomhetsloven § 2-17.

Det foreslås også en lovfesting av de viktigste reglene om Kontrollutvalget for tiltak mot hvitvasking av penger. Utvalget fører kontroll med ØKOKRIMs behandling av opplysninger mottatt fra institusjoner og foretak i henhold til rapporteringsplikten etter finansierings- virksomhetsloven § 2-17. Det foreslås bl.a. at ØKOKRIM skal ha opplysnings- og forklaringsplikt overfor utvalget. Dessuten foreslås en lovfesting av regler om sletting av opplysninger som er oversendt ØKOKRIM etter finansieringsvirksomhetsloven § 2-17.


Informasjonssjef Janne-Gro Rygg, tlf: 22 24 41 09, priv: 22 92 15 94, personsøker: 966 38481


Lagt inn 11 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen