Historisk arkiv

Om utgifter i forbindelse med flomskader på Østlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


8. juni 1995

Om utgifter i forbindelse med flomskader på Østlandet

Regjeringen ber i dag Stortinget om følgende fullmakter i forbindelse med flomskader på Østlandet:
  • fullmakt til at Statens naturskadefond og andre statlige etater kan føre nødvendige utgifter i sine respektive budsjetter med forutsetning om at nødvendig tilleggsbevilgning vil bli gitt når det foreligger nærmere oversikt over behovet på det enkelte område
  • fullmakt til at Kommunal- og arbeidsdepartementet kan utbetale nødvendige likviditets-tilskudd til kommuner og fylkeskommuner til dekning av utgifter i forbindelse med skadeforebygging, skadesikring, opprydding og gjenreisning etter flomødeleggelsene
- Flommen på Øslandet har allerede forårsaket store skader, og flomsituasjonen er ikke over. Det er derfor for tidlig å danne seg noen oversikt over skadenes omfang og alle de tiltak som er nødvendige for å rette opp skadene, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Nødvendige forskudd til kommuner og fylkeskommuner til dekning av løpende utgifter vil bl.a. kunne dekkes av en egen låneordning for flomrammede kommunder under Kommunalbanken. En egen låneramme for dette er fastsatt ved kongelig resolusjon til 500 millioner kroner.

Noen departementer med større behov vil kunne fremme forslag vedr. flomskadetiltak sammen med evt. andre forslag om bevilgningsendringer i løpet av høsten 1995. På enkelte områder kan forslag om endelig tilleggsbevilgning utstå til nysalderingsproposisjonen.

For å unngå press i bygge- og anleggssektoren som følge av gjenoppbyggingen, kan det bli aktuelt å forskyve i tid offentlig bygg og anlegg, samt midlertidig å omdisponere til innsats for å utbedre skader etter flommen.

I samsvar med Naturskadeforsikringsloven er forsikringsselskapenes samlede ansvar ved en enkelt naturkatastrofe begrenset til gjeldende 1,8 milliarder kroner. I følge opplysninger fra Norsk Naturskadepool tilsier situasjonen nå at denne grensen ikke vil bli overskredet.

Statens naturskadefond yter erstatning for naturskader som ikke dekkes gjennom alminnelige forsikringsordninger. Regjeringen er innstilt på en fleksibel og individuell behandling innenfor naturskadelovens rammer, hvor det vil bli lagt særlig stor vekt på en rask, men forsvarlig saksbehandling. Styret for Statens naturskadefond kan utbetale forskudd på erstatningen, og sekreteriatet vil holde samlinger for lensmenn og øvrig takstapparat så snart vannet trekker seg tilbake. Justisdepartementet vil sørge for at lensmannsetaten i berørte distrikter blir styrket i forbindelse med takseringsarbeidet.

Kontaktperson:
Informasjonssjef Janne-Gro Rygg, tlf: 22 34 41 09, priv: 22 92 15 94, personsøker: 966 82238


Lagt inn 25 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen