Historisk arkiv

Penger på petroleumsfondet neste år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


10. mai 1995

Revidert nasjonalbudsjett

Overskudd på om lag 10 milliarder kroner i 1996 gir penger på petroleumsfondet neste år

Regjeringen mener at innretningen av den økonomiske politikken må ha et langsiktig perspektiv. Utover i neste århundre vil økte pensjonsutbetalinger og utgifter til eldreomsorg medføre økte belastninger på offentlige budsjetter, samtidig som statens inntekter fra petroleumsvirksomheten ventes å avta.

- For å møte de langsiktige utfordringene er en videreføring av Solidaritetsalternativet avgjørende. Det er nå og i tiden framover at grunnlaget for full sysselsetting må legges, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Samtidig legger Regjeringen avgjørende vekt på å føre en forsvarlig utgiftspolitikk, som blant annet ivaretar hensynet til kommende generasjoner.

- Den anslåtte økningen i statens petroleumsinntekter i de nærmeste årene bør derfor slå ut i en klar styrking av statens finansielle stilling, sier finansministeren.

I 1996 vil det dermed for første gang kunne avsettes midler netto på Statens petroleumsfond.

På grunnlag av anslag for den økonomiske utviklingen framover og foreløpige beregningsmessige forutsetninger for budsjett-politikken, vil statsbudsjettet neste år kunne bli gjort opp med overskudd - i størrelsesorden 10 milliarder kroner, før netto avsetning til petroleumsfondet.

En hovedbegrunnelse for opprettelsen av Statens petroleumsfond var å bidra til en budsjettprosess som ivaretar langsiktige hensyn og petroleumsinntektenes særegne karakter, ved at inntektene er basert på salg av en ikke-fornybar naturressurs. Samtidig ble det ved opprettelsen av fondet lagt stor vekt på at overføringene til og fra fondet skal inngå i en helhetlig budsjettprosess. Mekanismen i petroleumsfondet innebærer at kontantstrømmen fra petroleumsvirksomheten inntektsføres i fondet, og at midler overføres til statsbudsjettet i henhold til særskilte bevilgningsvedtak. På denne måten synliggjøres bruken av petroleumsinntektene.

Ved etableringen av fondet ble det videre lagt avgjørende vekt på at det ikke skal skje noen oppbygging av kapital i petroleumsfondet uten at dette gjenspeiler reelle overskudd i statsfinansene. Retningslinjene for fondet innebærer derfor at så lenge det er midler i fondet, skal et eventuelt underskudd på statsbudsjettet (eksklusive netto oljeinntekter) dekkes ved overføringer fra fondet.

- Sysselsettingen kan ikke varig baseres på bruk av inntekter fra petroleumsvirksomheten. Regjeringen mener at en politikk basert på økt bruk av petroleumsinntekter innenlands ville bryte med Solidaritetsalternativet og målsettingen om å bedre den kostnadsmessige konkurranseevnen for fastlandsbedriftene. På denne bakgrunn bør hoveddelen av økningen i inntektene fra petroleumsvirksomheten som er anslått for de nærmeste årene, kanaliseres til investeringer utenlands. Petroleumsfondet kan betraktes som et redskap for å få til en slik utvikling, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Kontaktperson:
Informasjonssjef Janne-Gro Rygg, tlf: 22 34 41 09, priv: 22 92 15 94, personsøker: 966 82238


Lagt inn 27 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen