Historisk arkiv

Skattelempning for kostgodtgjørelse fra 1995

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


04. oktober 1995

Skattelempning for kostgodtgjørelse fra 1995

Staten og hovedorganisasjonene har avtalt endringer i statens reiseregulativ fra 1. oktober 1995. Dette har ledet til justeringer i skattereglene for kostgodtgjørelse på tjenestereise. Statens reiseregulativ - og skattereglene for dette - anvendes i stor grad også for tjenestereiser i næringsliv og organisasjonsliv. Endringene er derfor av betydning for svært mange skattytere.

Regulativets kostgodtgjørelse på tjenestereise med overnatting er kr 425 pr døgn. Finansdepartementet har i samråd med Skattedirektoratet godtatt at fra 1. oktober 1995 anses denne satsen bare å dekke merutgiftene til kost på slik tjenestereise med overnatting. Det betyr at det fra da ikke lengre regnes skattepliktig kostbesparelse (kr 58 pr døgn) ved slik godtgjørelse. Dette vil forenkle arbeidsgivernes behandling av reiseregningene, selv om antall reisedøgn og utbetalte beløp fortsatt må registreres med sikte på innberetning i lønnsoppgavene. Også utenfor staten må reiseregninger innleveres og behandles i henhold til regulativet for at skattefritaket skal gjelde.

For perioden 1. januar - 30. september 1995 opprettholdes den tidligere vedtatte skatteplikt for slik kostbesparelse. Det avgjørende er når reisen foretas, ikke når reiseregningen gjøres opp.

Skattefritaket fra 1. oktober 1995 innebærer også fritak for arbeidsgiveravgiftsplikt fra da.

Ved tjenestereise uten overnatting er regulativsatsen kr 225 for reise mellom 6 og 12 timer, og kr 425 for reise over 12 timer. For slik kostgodtgjørelse videreføres i 1995 prinsippet om et skattefritt bunnbeløp og skatteplikt for halvparten av den sum godtgjørelse som overstiger bunnbeløpet. For 1995 vil bunnbeløpet bli hevet fra kr 3 000 til kr 4 500. Det vil si at av årets sum kostgodtgjørelse uten overnatting på f. eks. kr 8 000 blir kr 1 750 skattepliktig og resten skattefritt. Arbeidsgiver må som før summere godtgjørelsene og innberette dem uten hensyn til det skattefrie beløp.

Bunnbeløpet for 1996 er det ikke tatt standpunkt til ennå.

Når det gjelder arbeidsgivers dekning av full kost pr døgn etter regning eller ved gratis opphold (administrativ forpleining), skal det fortsatt beregnes og innberettes skattepliktig kostbesparelse etter de tidligere vedtatte regler. Slik dekning gjelder ikke bare merutgiftene til kost.


Kontaktperson:
Informasjonssjef Janne-Gro Rygg, tlf: 22 34 41 09, priv: 22 92 15 94, personsøker: 966 38481
Lagt inn 5 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen