Historisk arkiv

Skjerpet skatt på opsjoner fra nyttår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


15 desember 1995

Skjerpet skatt på opsjoner fra nyttår

Regjeringen varsler skjerpet skatt på opsjoner som bedriftsledere m.fl. får i tillegg til ordinær lønn.

Gjeldende regler for opsjonsbeskatning er at det skal svares bruttoskatt på hele gevinsten ved innløsning og salg av opsjonen. Derimot er skatteplikten ikke eksplisitt regulert når arbeidstakeren ikke benytter seg av kjøpsretten i opsjonsavtalen (fordi de underliggende aksjene ikke har økt i verdi).

Finansdepartementet arbeider med forslag slik at den merverdien som ligger i opsjonen allerede på tildelingspunktet skal skattlegges som lønn for bortfallsåret (dvs. når opsjoner utløper ubenyttet). Det tas sikte på at lovendringen skal gjelde fra og med inntekts-året 1996. Etter planen vil også gamle løpende opsjonsavtaler bli omfattet av de nye reglene.

Endringer i skatteloven

Regjeringen foreslår at næringsdrivende fra og med inntektsåret 1996 blir fritatt fra å tilbakeføre fordelen med kostbesparelse på yrkesreise med overnatting.

Fristen for innbetaling av frivillig, ekstra forskudd på skatt foreslås flyttet til 30. april i ligningsåret. Dette innebærer at skattytere som leverer forenklet selvangivelse normalt vil kunne ha mulighet til å gjøre seg kjent med ligningsutkastet fra skattemyndighetene før fristen går ut.

Det forslås presisert i loven at Statens Banksikringsfond og Statens Bankinvesteringsfond ikke pålegges formues- og inntektsskatt.

Ved siden av enkelte andre forslag til lovendringer, inneholder proposisjonen også en omtale av praksis for gjennomskjæring fra utbytte til lønn i selskaper som er delingspliktige etter skattereformen.


Kontaktperson:
Informasjonssjef Janne-Gro Rygg, tlf: 22 24 41 09, priv: 22 92 15 94, personsøker: 966 38481


Lagt inn 15 desember 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen