Historisk arkiv

Nytt utvalg skal utrede fond for Folketrygden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Pressemelding

27.09.1996

Nytt utvalg skal utrede fond for Folketrygden

I statsråd i dag ble det vedtatt å oppnevne et offentlig utvalg som skal utrede fondskonstruksjoner for folketrygden. Utvalget skal ledes av direktør Torstein Moland. Fristen for å legge fram utredningen for Finansdepartementet er 1. juli 1998.

Med denne utredningen vil Regjeringen følge opp Stortingets vedtak i forbindelse med behandlingen av Velferdsmeldingen (St meld nr 35 (1994-95))

Utvalget har følgende sammensetning:

Leder:
Direktør Torstein Moland, Lier

Medlemmer:
Sjeføkonom Stein Reegård, Bærum
Forhandlingssjef Åshild D. Willersrud, Ullensaker
Generalsekretær Kai Thoresen, Sørum
Sjefaktuar Sissel Rødevand, Oslo
Administrerende direktør Trond R. Reinertsen, Oslo
Professor Asbjørn Rødseth, Oslo
Professor Erling Steigum jr., Bergen
Professor Alf E. Risa, Bergen
Forsker Ingvild Svendsen, Oslo
Spesialrådgiver Kristin Gulbrandsen, Oslo
Avdelingsdirektør Gunvor Strømsheim, Oslo
Fylkesmann Kåre Gjønnes, Orkdal
Likestillingsombud Anne Lise Ryel, Oslo
Ekspedisjonssjef Bjørn Halvorsen, Oslo
Ekspedisjonssjef Tore Eriksen, Oslo

Ytterligere to medlemmer, fortrinnsvis kvinner, vil bli oppnevnt senere. Et av disse vil komme etter forslag fra Næringslivets Hovedorganisasjon

Mandatet

Utvalget skal gjennomgå og drøfte fordeler, ulemper og risikomomenter ved ulike fondskonstruksjoner for hele eller deler av folketrygden, og sammenlikne med det nåværende systemet. Som grunnlag for sitt arbeid skal utvalget drøfte ulike mål for statens samlede framtidige forpliktelser av trygdemessig og pensjonsmessig karakter, og beregne omfanget av disse.

Utvalget bør berøre alle relevante områder, herunder forholdet mellom Statens petroleumsfond og folketrygdens framtidige forpliktelser, individuell eiendomsrett ved eventuell fondering av folketrygdens tilleggspensjoner og individuell rett til å bestemme hvor og hvordan sparing skal forvaltes, og en vurdering av ulike mulige fondskonstruksjoner, både i offentlig og privat sektor, som kan anses å ha vesentlig interesse for trygdefinansiering. Utvalget må spesielt redegjøre for fordelingsvirkninger knyttet til fondskonstruksjoner, herunder forholdet mellom generasjonene. Utvalget skal bygge på folketrygdens nåværende hovedinnretning når det gjelder rettighetsreglene.

Utvalget skal videre bygge på

  • at folketrygden skal være et solidarisk og inntektsutjevnende system som både sikrer alle en grunntrygghet uavhengig av tidligere inntekt og en offentlig tilleggspensjon som er avhengig av arbeidsinntekt, og
  • at tjenestepensjonsordninger og egne pensjonsordninger fortsatt bare skal kunne være supplement til folketrygden.

I lys av den offentlige debatten som har vært om fondsopplegg for folketrygden, skal utvalget legge særlig vekt på å klargjøre de ulike problemstillingene som har vært reist, og framstille på enklest mulig måte de sentrale valgene vi nå står overfor når det gjelder å sikre folketrygdens økonomiske grunnlag. Utvalget skal også gjøre rede for hvordan et fondsopplegg kan bidra til offentlige finanser som i framtiden setter oss i stand til å innfri trygdeforpliktelsene, samtidig som vi kan sikre og videreutvikle de øvrige velferdsordningene og sikre finansieringen av dem. I forbindelse med eventuelle forslag som utvalget ønsker å fremme, skal det gjøres rede for virkninger vedrørende kvinners pensjonsmessige stilling, og spesielt vurderes om dagens unge voksne og middelaldrende gjennom slike forslag oppnår fordeler i forhold til dem som nå er eldre eller i forhold til dagens barn og unge.

Som ledd i utvalgets utredningsarbeid skal det inngå en redegjørelse for de egenskaper ved dagens folketrygd som kan ha betydning i en samlet vurdering av de alternativer til dagens ordning som er framkommet i den offentlige debatten og andre alternativer som utvalget ønsker å drøfte.

Dersom utvalget finner å ville vurdere endringer av selve opptjenings- og rettighetsreglene som ledd i utformingen av mulige fondsopplegg for folketrygden, skal også nødvendige overgangsordninger klarlegges. Utvalget bør så langt mulig drøfte alle kort- og langsiktige virkninger av slike endringer og overgangsregler.

Utvalget skal vurdere statens rettslige og budsjettmessige forpliktelser for trygdeytelsene ved ulike former for fondsopplegg, særlig endringer som vil kunne berøre det overordnede statlige ansvaret for trygdeytelsene. Videre skal det gjøres rede for endringer i statsbudsjettprosessen og statsregnskapet som måtte følge av ulike fondsopplegg for folketrygden.

Finansdepartementet kan gjøre endringer, utdypninger og tillegg i mandatet.

Informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik, tlf: 22 24 41 09, priv: 66 78 77 96.

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen