Historisk arkiv

Pensjonskasser kan få økte muligheter til å kjøpe aksjer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


16 februar 1996

PENSJONSKASSER KAN FÅ ØKTE MULIGHETER TIL Å KJØPE AKSJER

Finansdepartementet har i dag sendt på høring et forslag om å endre enkelte deler av regelverket for pensjonskasser. Høringsinstansene er bl.a interesseorganisasjoner i finansnæringen, samt arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner.

For det første foreslår departementet - etter et initiativ fra Kredittilsynet - at pensjonskasser ikke skal gjøre fradrag i sin ansvarlige kapital for ansvarlig kapital som er ytt til andre finansinstitusjoner. Bakgrunnen for dette forslaget er i første rekke at de hensyn som ligger bak disse fradragsbestemmelsene har mindre betydning for pensjonskasser når disse ikke mottar innskudd av ansvarlig kapital fra andre enn foretaket/kommunene den er opprettet for. Forslaget vil dessuten legge forholdene bedre til rette for at pensjonskassene kan eie aksjer og grunnfondsbevis i banker og andre finansinstitusjoner.

For det andre foreslår departementet at private pensjonskasser skal få anledning til å foreta tilleggsavsetninger etter de samme regler som gjelder for forsikringsselskapene. Adgang til å foreta tilleggsavsetninger innebærer at pensjonskassene får større mulighet til å bygge seg opp støtpute for å møte fremtidige tap. Adgangen til tilleggsavsetninger vil dessuten øke pensjonskassenes muligheter for å eie aksjer.

Det legges opp til at de foreslåtte endringene også skal kunne gjelde for skatteåret 1995. Finansdepartementet har på denne bakgrunn anmodet Skattedirektoratet om at pensjonskassene får utsatt frist for å levere selvangivelsen for skatteåret 1995.


Informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik, tlf: 22 24 41 09, priv: 66 78 77 96, personsøker: 966 38481


Lagt inn 19 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen