Historisk arkiv

Regjeringen bedrer RISK-reglene privat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


23. februar 1996

Aksjer og grunnfondsbevis:

REGJERINGEN BEDRER RISK-REGLENEPRIVAT

Regjeringen har i statsråd i dag fremmet forslag om endring i reglene for skatt på aksjegevinster og RISK-regulering av grunnfondsbevis. Endringen i skattereglene

for aksjer vil gjelde også for inntektsåret 1995. De nye reglene sikrer at aksjeselger unngår nedregulering av aksjens inngangsverdi uten å ha mottatt utbytte. Dette reduserer skatten.

Mottatt utbytte vil fra og med inntektsåret 1996 alltid føre til en nedregulering av inngangsverdien.

RISK-systemet (Regulering av Inngangsverdi med Skattlagt Kapital) innebærer at skattlagt overskudd og utdelt utbytte påvirker størrelsen på gevinst og tap ved salg av aksjer eller grunnfondsbevis. Systemet skal sikre at dobbeltbeskatning unngås.

Mer rettferdig system for aksjeselgere

De nye reglene gjelder for de som selger aksjer før utbytte er utbetalt. Forslaget retter

opp en svakhet ved dagens RISK-system der avsatt utbytte alltid går til fradrag ved reguleringen av aksjenes inngangsverdi, uavhengig av om selger eller kjøper mottar utbytte.

Gjelder for inntektsåret 1995

Skattytere som allerede har levert selvangivelsen for inntektsåret 1995 når lovendringen trer i kraft, kan kreve korrigering før ligningskontoret behandler selvangivelsen. Ved å ettersende et slikt krav til ligningskontoret vil dette bli behandlet som et bilag til selvangivelsen. En annen mulighet er å kreve endringer når ligningen foreligger til høsten, som en ordinær klage.

Stopper fradrag for fiktive tap

Regjeringen fremmer også forslag om endringer i reglene for RISK-regulering av grunnfondsbevis. Denne endringen vil gjelde fra 1.1. 1996. Til nå har det vært mulig å trekke fra fiktive tap ved salg av grunnfondsbevis. Dette skyldes at skattemessig inngangsverdi kan bli høyere enn markedsverdi. Forslaget går ut på at inngangsverdien for grunnfondsbevis i sparebanker skal reguleres med endringer i størrelsen på sparebankens utjevningsfond. Grunnfondsbevis i sparebanker som ikke har avsatt midler i et utjevningsfond, vil etter forslaget ikke lenger bli RISK-regulert. Det samme gjelder grunnfondsbevis i gjensidige forsikringsselskaper og kredittforeninger.


Informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik, tlf: 22 24 41 09, priv: 66 78 77 96, personsøker: 966 38481


Lagt inn 23 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen