Historisk arkiv

Rett til fradrag i norsk skatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


29. mars 1996

Skatt betalt i utlandet:

Rett til fradrag i norsk skatt

Regjeringen foreslår nye regler om fradrag i skatt for å unngå dobbeltbeskatning av norske skattytere som både i Norge og utlandet betaler skatt av inntekt eller formue med kilde i utlandet. I dag må skattytere i stor utstrekning søke om Finansdeparte-mentets samtykke for å få fradrag.

Lovforslaget gir rett til skattefradrag der dobbeltbeskatning ikke er løst gjennom skatteavtale. Forslaget om klarere og enklere regler for beregning av skattefradraget, gjelder også i forhold til land hvor en i skatteavtale anvender den såkalte kreditmetoden for å unngå dobbeltbeskatning. Fortsatt gjelder den såkalte unntaksmetoden i de fleste skatteavtaler. Disse berøres ikke av forslagene. Etter skattereformen i 1992 har Norge gått over til den såkalte kreditmetoden for å motvirke internasjonal dobbeltbeskatning. Det innebærer at kreditmetoden etter hvert vil gjelde i forhold til flere land.

De nye bestemmelsene vil omfatte skattytere som bor eller hører hjemme i Norge. Utenlandsk inntektsskatt kan gå til fradrag i inntektsskatten i Norge, og det samme prinsippet vil gjelde for formueskatt.

Personlige skattytere og selskaper i Norge kan ofte ha plikt til å betale skatt både her og i utlandet, når inntekt opptjenes ute. I de fleste land er det alminnelig enighet om at dobbeltbeskatning må unngås, for å sikre utveksling av varer og tjenester. For Regjeringen er det viktig at norske bedrifter skal kunne investere i utlandet og ha samme skattevilkår som ved investeringer i Norge. Bedriftene skal ikke dobbeltbeskattes, slik at de får dårligere betingelser enn sine konkurrenter utenlands. Samtidig bør ikke skatten for norske selskaper som investerer i utlandet være lavere enn hjemme, noe som kan føre til at virksomheter flyttes ut av Norge. Skattegrunnlaget må også sikres. Med de nye reglene vil dermed flere viktige hensyn bli ivaretatt.


Informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik, tlf: 22 24 41 09, priv: 66 78 77 96, personsøker: 966 38481


Lagt inn 29 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen