Historisk arkiv

Utenlandske kreditt- og finansinstitiusjoner får etablere filialer i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Finans- og tolldepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Finansdepartementet


29. mars 1996

Utenlandske kreditt- og finansinstitiusjoner får etablere filialer i Norge

Regjeringen foreslår nå nye regler som gir utenlandske kreditt- og finansinstitusjoner mulighet til å etablere filialer i Norge. Etter dagens regler må finansielle tjenesteytere fra land utenfor EØS-området drive virksomhet i Norge gjennom datterselskap.

Den foreslåtte lovendringen - som legges fram i dag - omfatter banker, andre kreditt- og finansinstitusjoner og forvaltningsselskaper for verdipapirfond fra land utenfor EØS. Etter særskilt tillatelse fra norske myndigheter vil disse få etablere filial i Norge, og vil da være underlagt de samme regler som norske finansinstitusjoner. Det er en forutsetning at disse har tillatelse i sitt hjemland til å drive tilsvarende virksomhet. De må også være underlagt betryggende tilsyn i hjemlandet. Filialer med hovedsete utenfor EØS foreslås underlagt tilsyn av Kredittilsynet.

Med dette forslaget følger Regjeringen opp signalene som ble gitt i tilknytning til forhandlingene om finansielle tjenester i GATS (General Agreement on Trade in Services). Forslaget bygger bl.a. på en anbefaling fra OECDs Råd.

Noen regelendringer i finanslovgivningen følger av EØS-avtalen, og er tatt inn i lovendringsforslaget. Det gjelder blant annet krav til vandel og erfaring for ledere av kredittinstitusjoner, og frister for behandling av søknader om tillatelse til å drive virksomhet som kredittinstitusjon .


Informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik, tlf: 22 24 41 09, priv: 66 78 77 96, personsøker: 966 38481


Lagt inn 29 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen