Historisk arkiv

Fortsatt sterk kamp mot kriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet

-- ingen tittel --

Pressemelding

Fortsatt sterk kamp mot kriminalitet

Kampen mot kriminaliteten og innsatsen for økt trygghet blir intensivert gjennom Justisdepartementets budsjettforslag for 1997. Justissektoren får 100 nye stillinger og en nominell vekst på 3,1 prosent. Regjeringens satsing på et synlig og tilgjengelig nærpoliti fortsetter. Samtidig vil Regjeringen effektivisere kampen mot kriminaliteten ved bedre utnyttelse av ressursene. - Vi må få mer trygghet ut av hver krone, sier justisminister Grete Faremo.

  • Politihøgskolen øker studentopptaket til 432 studenter i 1997. 72 av disse skal tas opp ved den nye avdelingen av Politihøgskolen i Nord-Norge.
  • Bevilgningene til fri rettshjelp økes vesentlig, og flere skal omfattes av tilbudet.
  • Kampen mot vold og narkotika intensiveres bl.a. ved at analysekapasiteten ved KRIPOS økes med 13 stillinger.
  • Soningsprogrammer for domfelte utvides i 1997.

Regjeringen satser på økt forebygging og raskere straffesaksbehandling. Innsatsen mot økonomisk kriminalitet og den organiserte kriminaliteten styrkes.

Hovedtall i Justisdepartementets budsjettforslag 1997:

FormålTusen kr.Endring fra 1996
Samlende utgifter8 833 6993,1
Politiet4 898 9063,2
Rettsvesen1 573 3881,2
Kriminalomsorg1 369 212-0,8*
Svalbardbudsjettet61 47225,2**

* Nedgangen under kriminalomsorgen skyldes bl.a. at store bevilgninger til byggeprosjekter som Ringerike kretsfengsel er redusert i forhold til 1996.
**Den sterke nedgangen på Svarbardbudsjettet skyldes fjorårets bevilgning til nye lokaler for Sysselsmannen etter brannen.

Mer trygghet

- Kampen mot kriminalitet er et hovedsatsingsområde for Regjeringen. Satsingen på justissektoren i 1996 er den sterkeste noensinne. Budsjettforslaget for 1997 gir et godt grunnlag for å intensivere innsatsen mot kriminaliteten og forebygge ulovlige handlinger, sier justisminister Grete Faremo.

Politi- og lensmannseteten har etter 1991 fått nesten 1900 nye stillinger. Av disse er drøyt 1100 tjenestemannsstillinger, drøyt 550 kontor- og saksbehandlerstillinger, 170 embets- og juriststillinger og nesten 60 andre stillinger - blant annet som arrestforvarere. I tillegg ble omlag 300 stillinger frigjort da bidragssakene ble overført fra lensmannsetaten til trygdeetaten.

Faremo sier stillingsøkningen er nødvendig for å nå målet om et godt utbygd nærpoliti.
-Det store opptaket ved Politihøgskolen er en investering for fremtiden, men med utbygging av nærpolitimodellen vet vi at vi trenger flere tjenestemenn, selv om effektivisering og omorganisering også frigjør tjenestemenn til operativ polititjeneste.

Store byggeprosjekter i justissektoren

Det skal investeres over 270 millioner kroner i justissektoren i 1997. Både domstolene, politietaten og kriminalomsorgen har store byggeprosjekter på gang.

Foruten de tre tinghusene som blir ferdigstilt i Steinkjer, Fosen og Farsund, skal det igangsettes bygging av tinghus i Hamar og Sarpsborg samt nytt rettssalsbygg i Oslo.

Bergen landsfengsel skal utvides med 45 plasser for å øke kapasiteten for varetektsinnsatte. Det nye Ringerike kretsfengsel skal være klart til å ta imot innsatte tidlig i 1997. Ved Oslo kretsfengsel er det store rehabiliteringsarbeider på gang for å heve standarden.

I politi- og lensmannsetaten prioriteres også nye og bedre lokaler. For 1997 fremmes forslag om startbevilgning for nytt politihus i Kirkenes, ny Sentrum politistasjon i Oslo og felles mottak for asylsøkere ved den nye hovedflyplassen på Gardermoen.

Styrking av hovedredningssentralene

Justisdepartementet tar i 1997 sikte på å styrke og videreutvikle tjenestene ved hovedredningssentralene. Det opprettes tre nye stillinger for bl.a. å styrke den administrative styringen av sentralene samtidig som det er satt av midler til nye IT-løsninger, ny telefonsentral og diverse spesialutstyr.

Politiet

Økt opptak ved Politihøgskolen

Justisdepartementet fremmer forslag om at opptaket ved Politihøgskolen økes fra 384 studenter i 1996 til 432 studenter i 1997. Inkludert i dette tallet er 72 studenter ved den nye avdelingen i Bodø.

Tilgjengelig politi

Regjeringen vil fortsatt legge forholdene til rette for et synlig og tilgjengelig politi i nærmiljøet. Et desentralisert politi med tett og bred kontakt til publikum har større muligheter for å få informasjon som er vesentleg for oppklaring av lovbrudd. Patruljeformer som er mer tjenlige for å tilfredsstille publikums krav til trygghet, skal utvikles videre. Det er opprettet lokale politienheter (politiposter) i Oslo og andre større byer. Nærpolitimodellen blir nå bygd videre ut.

Effektivisering av politietaten

På bakgrunn av den sterke veksten i antall stillinger de siste årene vil arbeidet med å effektivisere politi- og lensmannsetaten intensiveres i 1997. Justisdepartementet vil i samarbeid med representanter for etaten, de ansattes organisasjoner og påtalemyndigheten gå gjennom politiets oppgaveløsning med vekt på å effektivisere alle ledd. Arbeidet vil omfatte både ressursutnyttelse, kompetanse og lederstruktur, kriminalitetsutvikling og bemanningsplaner mot år 2005.

Regulering av grensene mellom enhetene kan bidra til at ressursene utnyttes bedre. Et desentralisert politi med nær tilknytning til befolkningen er fortsatt målet.

Innføringen av nye IT-løsninger i politi- og lensmannsetaten skal fortsette i 1997.

Styrket etterretning på overgrep mot barn

KRIPOS har utviklet spisskompetanse når det gjelder etterforskning av seksuelle overgrep. Innsatsen for å avdekke barnepornografi og grove overgrep mot barn vil bli ytterligere styrket i 1997. Departementet vil også arbeide for at det internasjonale politisamarbeidet blir styrket når det gjelder forebygging og avdekking av grove overgrep mot barn.

Bekjempelse av økonomisk kriminalitet

For å motvirke økonomisk kriminalitet skal det ansettes egne revisorstillinger ved fylkesskattekontorene. Disse skal ambulere mellom politidistriktene og gi politiet bistand i vanskelige økonomiske saker. I tillegg vil det bli opprettet fem faste stillinger som skatterevisorer i politiet.

Bekjempelse av internasjonal kriminalitet - samarbeidet med Schengen

Kriminaliteten er i økende grad preget av organisert narkotikatrafikk, økonomisk kriminalitet, hvitvasking av penger, bestillingstyveri og menneskesmugling. Derfor er det nødvendig med økt politisamarbeid på tvers av landegrensene.

Siden 1. mai 1996 har de fem nordiske landene deltatt som observatører i Schengen-samarbeidet. Det pågår forhandlinger om en samarbeidsavtale mellom Schengen-landene og Norge og Island. De tre nordiske EU-landene forhandler parallelt om medlemskap i Schengen. Målet er at de fem nordiske landene skal tiltre det operative samarbeidet samtidig. Samarbeidsavtalen vil bli forelagt Stortinget.

Rettsvesenet

Endringer i ordningen med fri rettshjelp

Bevilgningen til fri rettshjelp vil økes betraktelig neste år. Det betyr at flere personer vil bli omfattet av tilbudet. Ordningen vil bli innrettet slik at den kommer til nytte for dem som trenger det mest.

Kriminalomsorgen

Flere domfelte på soningsprogram i 1997

Regjeringen vil styrke innholdet i soningen for å bekjempe tilbakefallet til kriminalitet. Derfor vil bruken av soningsprogram bli utvidet i 1997. Dette gjelder særlig programmene rettet mot volds- og sedelighetsdømte, men også promilledømte og innsatte ved de tre lukkede anstaltene Ila, Bergen og Skien og i tillegg friomsorgen i Oslo Øst.

Utgangspunktet for programmene er at den domfelte må ta ansvar for sin egen kriminalitet. Målet er at flest mulig domfelte skal endre adferd slik at straffbare handlinger ikke gjentas.

Ressursavdelinger i stedet for spesialanstalt

Parallelt med arbeidet med å etablere et fengsel i Trondheimsområdet for straffe- og/eller sikringdømte med store atferdsavvik - slik Stortinget vedtok i 1992 - har det skjedd en forbedring av tilbudet for denne typen domfelte, både innenfor fengselsvesenet og i psykiatrien. Mer differensierte soningsmuligheter og styrkingen av de regionale sikkerhetsavdelingene innen psykiatrien har samlet sett gjort behovet for et slikt spesialfengsel langt mindre. Både fengselsfaglige og helsefaglige vurderinger ligger bak departementets anbefaling om ikke å gå videre med bygging av en egen anstalt på det foreliggende grunnlaget.

For å ivareta de særskilte behov hos de dårligst fungerende innsatte, ønsker departementet imidlertid å vurdere etablering av såkalte ressursavdelinger i enkelte av anstaltene. I 1997 vil det bli gjennomført et forprosjekt med henblikk på å etablere en slik ressursavdeling ved Trondheim kretsfengsel.

Nye stillinger i justissektoren

Justissektoren får 100 nye stillinger i budsjettet for 1997. Stillingene fordeler seg som følger:

Politiet

Totalt foreslås det opptrettet 38.8 nye faste stillinger og 10 midlertidige stillinger i politi- og lensmannsetaten.

  • Fem nye stillinger som skatterevisorer opprettes for å styrke innsatsen mot økonomisk kriminalitet.
  • 13 engasjementer ved laboratorieavdelingen på Kripos omgjøres til faste stillinger.
  • To nye faste stillinger opprettes ved Kripos. En stilling knyttes til innsats mot seksuelle overgrep mot barn og en stilling knyttes til opprettelse av DNA-registeret.
  • 10 nye toårshjemler som arrestforvarer opprettes for å frigjøre politiutdannet personell til operativt arbeid.
  • Seks nye faste stillinger, herav fem polititjenestemannsstillinger og en kontorstilling, opprettes for å forberede den nye hovedflyplassen på Gardermoen.
  • Fordi politi- og lensmannsetaten i 1996 overtok ansvaret for namssakene for Sarpsborg og Narvik, foreslås det at fire engasjementer omgjøres til faste stillinger.
  • Fem engasjementer omgjøres til faste stillinger.
  • 3.8 funksjonærstillinger overføres fra herreds- og byrettene i forbindelse med effektiviseringsgevinstprosjektet der.

I tillegg opprettes det 11 stillinger ved Politihøgskolen i forbindelse med opprettelsen av den nye avdelingen i Bodø.

Rettsvesenet

Det opprettes to faste nye og to midlertidige stillinger i rettsvesenet.

  • En ny fast stilling og to toårshjemler i Høyesterett.
  • En kontorstilling for lagmannsrettene.

Som følge av effektiviseringsgevinstprosjektet i herreds- og byrettene overføres 14.3 stillinger til andre deler av rettsvesenet og justissektoren for øvrig.

Kriminalomsorgen

Det foreslås opprettet 20.5 stillinger innen kriminalomsorgen.

  • 17.5 nye stillinger til fengselsvesenet, herav 10 avløserstillinger.
  • En ny fast stilling opprettes ved Kriminalomsorgens utdanningssenter. To forskerstillinger overføres fra Justisdepartementet.

Statens innkrevingssentral

  • Fem stillinger opprettes til innkreving av egenandeler som følge av endringer i rettshjelpslovgivningen.
  • Tre toårshjemler omgjøres til faste stillinger

Brønnøysundsregistrene

En stilling overføres fra herreds- og byrettene.
17 engasjementer omgjøres til faste stillinger.

Regjeringsadvokaten

Det foreslås overført to kontorstillinger fra herreds- og byrettene.

Hovedredningssentralene

Tre stillinger opprettes for å styrke den administrative styringen av hovedredningssentralene.

Justisdepartementet

Det vil bli opprettet 11 nye faste stillinger i departementet.

  • To stillinger til styrking av departementets internasjonale arbeid.
  • En stilling til styrking av polararbeidet.
  • To stillinger til å styrke arbeidet med ressurs- og personalforvaltningen innen politiet.
  • En stilling til styrking av departementets arbeid med ny lovgivning
  • To stillinger til å styrke departementets rolle som ansvarlig for samordningen av beredskapsarbeidet. Stillingene overføres fra Direktoratet for sivilt beredskap.
  • En stilling og en toårshjemmel til styrking av blant annet arbeidet med saker om billighets- og voldsoffererstatning.

I tillegg foreslås en toårshjemmel som utredningsleder og to toårshjemler som saksbehandler omgjort til faste stillinger. Stillingene blir brukt til departementets bygningsadministrasjon i kriminalomsorgen.

En toårshjemmel foreslås omgjort til fast stilling for å ivareta utviklingsarbeid i kriminalomsorgen.

To forskerstillinger overføres til Kriminalomsorgens utdanningssenter.

Byggeprosjekter i justissektoren 1997

Politi

Sentrum politistasjon får nye lokaler

For å bedre publikumsservicen og øke tryggheten ved en mer synlig plassering i bybildet foreslås det etablert en ny politistasjon i Oslo sentrum. Sentrum politistasjons nåværende lokaler på Victoria terrasse er utilfredsstillende og for små. Byggeprosjektet har en kostnadsramme på 101,5 millioner kroner. Det foreslås en startbevligning for 1997 på syv millioner kroner.

Nytt politihus i Sør-Varanger politidistrikt

Politihuset i Kirkenes er utilfredsstillende både med hensyn til standard og størrelse. Det er derfor foreslått en startbevligning for 1997 på fire millioner kroner til et nytt politihus. Prosjektet har en kostnadsramme på 51 millioner kroner.

Rettsvesenet

Nye tinghus

Arbeidet med nye og bedre lokaler er intensivert, blant annet som en følge av to-instansreformen. Neste år blir de nye tinghusene i Steinkjer, Fosen og Farsund ferdigstilt, og neste år settes det i gang arbeid med nye tinghus i Sarpsborg og Hamar.

Nytt rettssalsbygg i Oslo

I tilknytning til Oslo tinghus vil det bli påbegynt et særskilt rettsalstilbygg med 11 rettssaler, hvorav to store på mer enn 200 kvadratmeter. Det foreslås en startbevilgning på 10 millioner kroner for 1997. Godkjent kostnadsramme er på 105 millioner kroner.

Nytt tinghus på Hamar

Det foreslås en startbevilgning på fem millioner kroner i 1997 til et planlagt nytt tinghus på Hamar. Tinghuset skal romme Eidsivating lagmannsrett, Hedemarken sorenskriverembete og Hedmark og Oppland statsadvokatembeter. Prosjektet er på brutto 3 600 kvadratmeter, og har en total kostnadsramme på 45,9 millioner kroner.

Kriminalomsorgen

Nytt fengsel ferdig på Ringerike

Nye Ringerike kretsfengsel skal være klar til å ta i mot innsatte tidlig i 1997. Total kostnadsramme er på 265,9 millioner kroner. For 1997 foreslås det bevilget 36,7 millioner kroner.

Økt varetektskapasitet ved Bergen landsfengsel

Bergen landsfengsel skal utvides med 45 plasser for å styrke varetektskapasiteten ved fengselet. Godkjent kostnadsramme for prosjektet er på 66,4 millioner kroner. For 1997 foreslås det bevilget 13 millioner kroner.

Pressekontakter:

Politiavdelingen: Ekspedisjonssjef Berit Fosheim, tlf 22 24 52 00
Sivilavdelingen: Ekspedisjonssjef Per-Arne Skogstad, tlf 22 24 54 10
Domstolavdelingen: Ekspedisjonssjef Gunnar Hanssen, tlf 22 24 54 00
Kriminalomsorgsavdelingen: Ekspedisjonssjef Erik Lund-Isaksen, tlf 22 24 55 00.
Informasjonskontoret: Informasjonssjef Dagfinn Aanonsen, tlf 22 24 51 09