Historisk arkiv

Promilleprogram som alternativ straffereaksjon ved promillekjøring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Justis- og politidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Justisdepartementet


28. juni 1996

Promilleprogram som alternativ straffereaksjon ved promillekjøring

Stortinget vedtok 23. juni 1995 endringer i straffeloven og veitrafikkloven som medfører at domstolene i en prøveperiode kan idømme promilleprogram som straffereaksjon. Promilleprogram skal være et alternativ til ubetinget fengselsstraff ved overtredelse av veitrafikklovens bestemmelser om promillekjøring. Programmenes formål er å motvirke promillekjøring, skape et tryggere trafikkmiljø og minske antallet trafikkulykker.

Det er ved Kongelig resolusjon i dag gitt bestemmelser om målgruppe, innholdet i og gjennomføringen av programmene. Prøveordningen trer i kraft straks og skal vare i to år. Ordningen omfatter fylkene Østfold, Buskerud, Rogaland, Sør-Trøndelag og Nordland.

Innholdet i programmene

Programmene skal bestå av fire deler: 20 - 30 timers samtaleorientert undervisning, behandling av alkoholmisbruket, tilsyn av kriminalomsorg i frihet i ett år og aktiv kontroll med at den enkelte domfelte følger opp programmet. Behandlingen av alkoholmisbruket skal foretas av behandlingsapparatet. I tillegg til programmet vil den enkelte bli idømt en bot.

Gjennomføring

Gjennomføring av programmet skal skje i løpet av tilsynstiden. Domfelte skal være rusfri, møte presis og delta aktivt ved alle avtaler. Brudd på vilkår skal følges opp konsekvent og restriktivt. Alvorlige eller gjentatte brudd skal rapporteres til påtalemyndigheten med tanke på omgjøring til ubetinget fengsel. Trusselen om fengselsstraff sees på som sentral for gjennomføring av programmene.

Målgruppe

Målgruppen for promilleprogram er personer som er dømt for overtredelse av veitrafikkloven § 31 jmf. § 22 første ledd og som har et alkoholproblem.


Lagt inn 28juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen