Historisk arkiv

Bosnia trenger flyktningene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 34 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 22.11.95

Bosnia trenger flyktningene

  • Nå har jeg fått et håp om at 1996 kan bli et år i tilbakevendingens tegn, sier Kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge. Det er internasjonalt anerkjent at tilbakevending er den beste løsningen på flyktningsituasjoner, når det kan skje i trygghet og verdige former. Dersom det virkelig blir mulighet for at mange bosniere kan vende tilbake i løpet av neste år, tar vi sikte på at alle skal få god tid til å forberede avreisen fra Norge, og ingen vil bli sendt ut uten å ha fått tilbud om rådgivning og god informasjon, understreker han.

Norske myndigheter har helt siden de bosniske flyktningene kom til Norge i et stort antall i 1992 og -93 lagt stor vekt på at tilbakevending vil være den beste løsningen. Fredsavtalen som ble inngått i går kan være det første skrittet i retning av at de bosniske flyktningene faktisk kan vende hjem. Det bor omlag 12 000 bosniske flyktninger i Norge i dag, og hvis avtalen fører til en varig fred, er det et mål at flyktningene skal vende tilbake.

  • Det er vel få som ikke gleder seg over denne utviklingen i Bosnia. Det er allikevel viktig at vi avventer oppfølgingen av fredsavtalen, før vi aktivt begynner å arbeide for en organisert tilbakevending, sier Berge i en kommentar til fredsavtalen. De som på egenhånd ønsker å vende tilbake under de rådende forhold får selvsagt den økonomiske støtten myndighetene normalt gir, og de skal få tilbud om rådgivning og mer informasjon. Myndighetene mener allikevel at tiden ikke er inne til å komme med en generell oppfordring om å vende tilbake.

Før det er aktuelt med tilbakevending i stor skala, vil man rådføre seg med FNs Høykommissær (UNHCR) for flyktninger og de andre europeiske landene. Organisert tilbakevending vil skje i samarbeid og samråd med UNHCR, og Norge støtter Høykommissærens ønske om en internasjonal samordning av tilbakevendingen. Dette betyr at internt fordrevne og flyktninger i nærområdene blir prioritert først. Det kan også bety at man ønsker at ulike eksperter vender tilbake før andre grupper. Dette kan for eksempel omfatte lærere, agronomer, helsepersonell og ingeniører. Kommunalminister Berge har sendt et brev til sine nordiske ministerkolleger der han også foreslår nordisk samordning, og en felles nordisk støtte til UNHCRs syn.

Det blir også understreket at alle som ønsker det, har rett til å få prøvet sin asylsøknad individuelt hvis det blir aktuelt å ikke fornye den midlertidige oppholdstillatelsen som er gitt på kollektivt grunnlag. I en slik behandling kan det vise seg at noen bosniere fortsatt vil ha behov for beskyttelse i Norge, selv om det er blitt fred i hjemlandet. Men det bare behandling av den enkelte sak som kan vise om dette er tilfellet.

Lagt inn 27 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen