Historisk arkiv

ILO-konvensjonen om urbefolkningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 34 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 18.09.95

ILO-konvensjonen om urbefolkningen

Norge var et av de land som sterkest støttet arbeidet med en konvensjon for ur- befolkningsrettigheter i ILO (International Labour Organisation). Etter at kon- vensjonen ble vedtatt, var Norge den første staten som sluttet seg til den i 1990.

  • Som foregangsland på dette området, er det naturlig at ILO har vist stor interesse for Norges oppfølging av konvensjonen. Jeg noterer med glede at ILO-komiteen roser Norge for samarbeidet mellom Regjeringen og Sametinget, sier politisk rådgiver Sverre O. Johansen i Kommunal-og arbeidsdepartementet.
  • Vi deler ILOs ønske om å sette høye standarder for åpenhet og godt samar- beid, og da må vi også regne med å bli gått nøye etter i sømmene, tilføyer han.
    Han peker på at ILO-komiteen denne gang har gitt positive kommentarer til Norges oppfyllelse av konvensjonen på de aller fleste punkter. ILO ønsker fort- satt informasjon for å kunne bruke utviklingen i Norge som et positivt interna- sjonalt eksempel.

På to punkter har komiteen gitt kritiske kommentarer.

ILO følger med stor interesse utfallet av Samerettsutvalgets arbeid med rettig- heter til land og vann. Komiteen har ikke satt samisk eiendomsrett som et nød- vendig resultat i forhold til konvensjonen, men har pekt på at det i alle fall ville bety en klar oppfyllelse.

Komiteen mener at letetillatelser knyttet til mineralressurser krever forutgående konsultasjon. Den gir uttrykk for at norsk praksis her ikke er tilfredstillende.

  • Dette vurderes nå i forbindelse med forslag til ny minerallov, sier Johansen.
  • Fra Kommunal-og arbeidsdepartementet har vi nå sendt ILOs kommentarer til de berørte departementer, slik at de kan ta hensyn til disse i sitt videre arbeid, avslutter Sverre O. Johansen.
Lagt inn 25 september 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen