Historisk arkiv

Forskrift om europeiske samarbeidsutvalg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 09.07.96

Forskrift om europeiske samarbeidsutvalg

Arbeidstakerne i store europeiske selskaper skal sikres retten til å bli konsultert og informert om foretakets anliggende.

Stortinget vedtok i juni en lov om dette. Loven trer i kraft 22. september 1996. Lovbestemmelsene baserer seg på et EØS-direktiv som pålegger virksomheter som sysselsetter mer enn 1000 arbeidstakere innen EØS-området, og har minst 150 ansatte i minst to medlemsstater å opprette et samarbeidsutvalg for dette formål. Opprettelsen skjer etter krav fra arbeidstakerne.

  • Samarbeidsutvalgene vil være et viktig forum for utveksling av alle typer informasjon. Det er av vesentlig betydning for rettighetene til arbeidstakerne i slike selskaper både at de mottar informasjon fra selskapet og at arbeidstakerne i de forskjellige land får anledning til å konsultere hverandre, sier statssekretær Erik Orskaug, Kommunal- og arbeidsdepartementet.

For å sikre at arbeidstakerne faktisk får disse rettighetene vil Bedriftsdemokratinemnda fungere som tvisteløsningsorgan. Forslag til forskrifter om nemndas behandling av slike saker sendes i disse dager på høring.

Reglene om de europeiske samarbeidsutvalgene er uttrykt gjennom en tariffavtale mellom LO og NHO. Avtalens bestemmelser gjøres allmenngyldige ved forskrift. En forutsetning for et allmenngjøringsvedtak er at en av partene krever det.

  • Jeg forventer at partene snarlig vil fremme et slikt krav, sier Orskaug.

Denne måten å tilpasse norsk rett til EØS-regler på er ikke vanlig. Det er i flere land gjort forsøk på tilsvarende, men partene har bare i et fåtall andre land blitt enige om en slik avtale. I Norge er det tradisjon for å regulere slike forhold ved tariffavtaler. Ordningen viderefører derfor de gode samarbeidstradisjoner mellom partene i arbeidslivet i Norge, sier Orskaug.


Lagt inn 9. juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen