Historisk arkiv

Gamle bygg kan pålegges utbedret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 29.03.96

Helse-, miljø-, sikkerhet- og tilgjengelighet: Gamle bygg kan pålegges utbedret

Regjeringen foreslår noen endringer i plan- og bygningsloven som nå vil bli oversendt Stortinget. Den ene endringen går ut på at bygningsmulighetene får adgang til å gi pålegg om utbedring av eksisterende byggverk. Den andre presiserer bedre ansvarsfordelingen på en byggeplass.

  • Det var Stortinget selv som ba om disse endringene i forbindelse med behandlingen av nye regler om ansvar, kontroll, kvalifikasjoner og byggesaksbehandling om ble vedtatt i fjor, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge.

Den ene forskriftshjemmelen gjelder myndighetenes adgang til å gi pålegg om utbedring av eksisterende byggverk. Plan- og bygningsloven retter seg i utgangspunktet mot nybygging og ombygging, og stiller i liten grad krav til bestående byggverk. Plan- og bygningslovens § 89 gir myndighetene en viss mulighet til å gjøre nye krav gjeldende også for eksisterende byggverk. Forutsetninger for at bygningsmyndighetene skal kunne gi slike pålegg, går ut på at det må foreligge tungtveiende hensyn til helse, miljø, sikkerhet og tilgjengelighet.

Når departementet gir slike forskrifter, skal det tas hensyn til hvilke typer byggverk det er mest behov å bruke nye regler på, og samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser. Dessuten presiseres det nå i loven at utbedringen skal gi en vesentlig forbedring av de bygningsmessige funksjoner. Det legges også vekt på antall brukere, farer eller ulemper ved nåværende tilstand m.m. Eieren skal gis rimelig tid til å etterkomme pålegg. Det foreligger ikke planer om slike forskrifter ennå.

Den andre endringen gjelder konkretisering av kriterier for godkjenning av de yrkesgrupper som kan få ansvarsrett etter plan- og bygningsloven. Selve ordningen ble vedtatt av Stortinget i fjor, og skal bl.a. avløse entreprenørgodkjenningen. Konkretiseringen som foreslås, gir en avgrensning til faglige krav. Det betyr at f.eks. skattemessige forhold, arbeidsmiljøforhold osv. holdes utenfor disse kravene. Slike spørsmål må løses gjennom spesiallovgivningen.

  • Lovforslaget gir rammer for godkjenningskravene. De går hovedsaklig ut på krav til at et foretaks faglige ledelse til sammen skal ha utdanning og praksis som kvalifiserer fordet aktuelle tiltaket som skal gjennomføres, sier Berge. Kvalifikasjonskravene blir delt inn i klasser, som i dagens entreprenørgodkjenning. Grunnlaget for klasseinndelingen er tiltakets vanskelighetsgrad og konsekvenser av feil. I tillegg foreslås det at det skal stilles krav til organisasjonsplan og system for kvalitetssikring.

Endringene kommer i nye forskrifter. Forskrifter om kvalifikasjoner for å få ansvar i byggesaker kommer i år, slik at de kan tre i kraft samtidig med hovedendringene i loven. Forskrifter om pålegg for bestående byggeverk kommer først etter omfattende konsekvensutredninger for de enkelte typer bygg, samfunnsmessige kostnader osv.


Lagt inn 29 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen