Historisk arkiv

Gi etablererne en sjanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 34 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 30.08.96

Statsråd Gunnar Berge starter kampanje:

Gi etablererne en sjanse

Hver fjerde nordmann ønsker å drive egen virksomhet, men bare vel 6 prosent er selvstendig næringsdrivende. Dette går fram av en undersøkelse som Nordlandsforskning og Siviløkonomutdanningen i Bodø har utført. Nå må vi gi etablererne en sjanse! Glede oss over de som lykkes, og oppmuntre de som ikke lykkes i første omgang, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge.

Fredag 30. august drar statsråd Gunnar Berge i gang kampanjen "Etableringer gir vekst for alle", på hurtigrutskipet Richard With i Bergen. Kampanjen retter seg mot kommunene, og har som mål å skape mer positive holdninger til de som ønsker å starte egen næringsvirksomhet.

Norge er fortsatt for avhengig av oljepengene, og mange lokalsamfunn er sårbare fordi de er avhengig av større enkeltbedrifter og arbeidsplasser i det offentlige. Vi trenger flere ben og stå på. Nyetablererne er viktig for næringslivet og lokalsamfunnet. Vi må slutte å se på etablererne som potensielle skurker, men heller gir honnør til de som prøver å etablere noe, sier Berge.

Til tross for at norsk økonomi og næringsliv opplever gode tider, har vi store utfordringer å ta tak i. Årlig forsvinner ca 8-10 prosent av arbeidsplassene i næringslivet. Det er mellom 12-15.000 personer som melder seg som arbeidssøkende og nesten 100.000 er arbeidsledige. Vi trenger flere arbeidsplasser i det private næringsliv. Og selv om mange av oss vil kunne gå inn i eksisterende jobber, er det mye som tyder på at en økende del av befolkningen vil måtte skape sin egen arbeidsplass, sier Gunnar Berge. - Slett ikke alle som prøver vil lykkes. Men la folk prøve. Når mange prøver vil flere lykkes, sier han.

"Etableringer gir vekst for alle" er en holdningskampanje. Det koster ikke noe ekstra å vise interesse for en etablerer. Det er heller ikke dyrere å gi saklig, grei informasjon. Snarere sparer det myndighetene for tid og ressurser i saksbehandlingen om etablererne får vite hvordan de skal gå fram. Derfor følger det ingen nye økonomiske virkemidler med kampanjen. Poenget er at økonomiske virkemidler ikke er løsningen på alt. Undersøkelser viser at for etablerere og næringslivet forøvrig er service og positive holdninger ofte vel så viktig som tilgang på kapital, sier Gunnar Berge. Det offentlige apparatet skal rustes opp til å yte bedre service. Kampanjen varer fram til årsskiftet. - Det å endre holdninger er imidlertid et langsiktig arbeid. Kampanjen vil derfor bli fulgt opp gjennom et langsiktig arbeid fra departementets side, sier Gunnar Berge.

Mediene spiller også en viktig rolle med hensyn til å påvirke holdninger. I samarbeid med Norske Avisers Landsforbund inviterer departementet lokalavisene til å sette søkelyset på hvilke muligheter til etableringer som ligger i lokalmiljøet. Vi deler ut to premier á 25.000 kr til de to beste reportasjene og 10 stipendier á 10.000 kr til journalister som har idéer om hvordan deres avis kan fokusere på muligheter lokalt.

Lagt inn 30 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen