Historisk arkiv

Godt nyttår for Nord-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 27.06.96

Godt nyttår for Nord-Norge

  • Dette lover godt for Nord Norge. Evalueringen fra Step-gruppen setter fokus på at det finnes mye teknisk kompetanse i Nord Norge, og gir grunnlag for optimisme, sier kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge.

Ny virksomhet og nye framtidsrettede arbeidsplasser. Dette har vært målet for NT-programmet ( Nyskapning og Teknospredning) som har vært gjennomført i Nord Norge. Programmet har gitt gode resultater. 35 nye teknologibedrifter er etablert de siste åtte årene, og 150 nye produkter er skapt. Det bekrefter at landsdelen er mer enn fiskeri og råvarevarebasert industri.

En fersk evaluering av Programmet for Nyskaping og Teknologispredning i Nord-Norge (NT-programmet) ble overrakt kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge i dag. Den viser at viktige deler av nordnorsk næringsliv både er kompetanserettet, nyskapende og framtidsorientert.

STEP-gruppen i Oslo (studier i teknologi, innovasjon og økonomisk politikk) som har utført evalueringen, understreker betydningen av å kanalisere offentlige midler til bedrifter som ønsker å utvikle nye produkter. Konklusjonen er at et regionalpolitisk virkemiddel som NT-programmet -som setter bedriftsrettet kompetanseutvikling og samarbeid mellom bedrifter og forskningsmiljøer i sentrum - egner seg bra for de behovene som finnes i nordnorsk næringsliv.Gruppen konkluderer med at resultatene av programmet er meget gode. De deltagende bedriftene har utviklet og kommersialisert en betydelig mengde nye produkter, og prosesser gjennom NT-prosjektene. I alt 230 bedrifter med 400 prosjekter har deltatt i programmet.

NT-prosjektene har gitt opphav til ytterligere FoU-innsats hos hele tre fjerdedeler av bedriftene som er undersøkt. Det anslås at omsetningen fra nye produkter som var finansiert av NT-programmet utgjorde i gjennomsnitt 21% i de aktuelle bedriftene. For disse bedriftene ventes andelen av salget - fra produkter utviklet med støtte fra NT-programmet - å stige til 33% av omsetningen innen år 2000. Dette resultatet er i tråd med programmets målsettinger som i utgangspunktet ble vurdert som meget ambisiøse. Bildet som gis av de deltagende nord-norske bedriftene er meget oppløftende.

NT-sekretariatet i Tromsø får svært god omtale av sine arbeidsmetoder og kompetanse. Bedriftene blir fulgt opp, de får både teknisk bistand og støtte til for eksempel markedsundersøkelser og prøveproduksjon. Kompetanseheving står sentralt i dette arbeidet.

  • Budsjettsituasjonen vår er trang, sier Berge. -Da blir det viktig å prioritere tiltak som er viktig for næringsutvikling, og som kan vise til klare, positive resultater, sier han. Gunnar Berge mener at et nyskapingsprogram som NT-programmet, nettopp er av stor betydning i den nordlige landsdelen som har mindre nyskaping enn i resten av landet.

NT-programmet er finansiert av Kommunal- og arbeidsdepartementet med 25 millioner kroner årlig. Statens Nærings- og Distriktsutviklingsfond (SND) er administrativt ansvarlig for programmet. Programmet ble etablert i 1987, og er nå i sluttfasen av sin andre programperiode (1993-1996). Gjennom programmets fadderordning gis støtte til samarbeid mellom bedrifter og ulike kompetansemiljøer.

Kommunal- og arbeidsdepartementet og SND samarbeider nå om hvordan programmet skal videreføres.

Kontaktpersoner: Avdelingsdirektør Petter Knutzen, KAD, tlf. 22 24 70 17

Utredningsleder Kristin Nakken, KAD, tlf. 22 24 70 30


Lagt inn 28 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen