Historisk arkiv

Innstilling om arbeidstakeres rettigheter i konsern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 28.03.96

Innstilling om arbeidstakeres rettigheter i konsern

Konsernutvalget la i dag fram sin innstilling om arbeidstakeres rettigheter til kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge. Konsernutvalget har tatt for seg forskjellige sider ved arbeidstakernes rettigheter i konsern. Det gjelder arbeidstakeres stilling i konsernforhold og andre foretaksgrupperinger, arbeidstakeres stilling ved overføring av virksomhet og arbeidstakeres stilling ved tap av oppdrag eller konsesjon. Begrepene arbeidsgiver, virksomhet og innehaver i arbeidsmiljøloven er også utredet.

Utvalget har hatt følgende sammensetning:

  • Advokat Gudmund Knudsen , Advokatfirmaet Bugge, Arentz-Hansen & Rasmussen (leder)
  • Professor Henning Jakhelln, Universitetet i Oslo
  • Rådgiver Gro Granden, Kommunal- og arbeidsdepartementet
  • Forsker Tori Grytli, Forskningsstiftelsen FAFO
  • Advokat Karen Sophie Steen, LO
  • Advokat Arvid R. Ødegård, NHO

Presisering av arbeidsgiverbegrepet - arbeidstakers stilling i konsernforhold og andre foretaksgrupperinger

  • Utvalgets flertall (alle unntatt NHOs representant) mener at det må være de reelle eierforhold, den reelle beslutningsstruktur og de økonomiske interesser knyttet til denne, som bør legges til grunn for arbeidstakeres rettsstilling, og ikke den formelle foretaksstrukturen med arbeidsavtalens angivelse av arbeidsgiveren. I samsvar med dette foreslår utvalgets flertall (alle unntatt NHOs representant) å presisere arbeidsgiverbegrepet i arbeidsmiljøloven § 4, slik at arbeidsgiveransvar pålegges også morselskapet og andre selskaper innen konsernet eller gruppen.

Konsekvensene av utvalgets forslag vil i hovedtrekk være at arbeidsmiljølovens bestemmelser, herunder, helse, miljø og sikkerhetsbestemmelser, rettigheter i forbindelse med oppsigelse som rett til å stå i stilling og fortrinnsrett osv., gjelder i forhold til alle foretak som utøver bestemmende innflytelse over den arbeidsgiver som arbeidskontrakten er inngått med.

Arbeidstakers stilling ved overføring av virksomhet

  • Utvalgets flertall (alle unntatt NHOs representant) foreslår en ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven som gir arbeidstaker i visse situasjoner rett til å motsette seg at arbeidsforholdet blir overført til ny arbeidsgiver ved overføring av virksomhet. Dette gjelder blant annet når den nye virksomheten ikke har forsvarlig grunnlag for videre drift. Arbeidstaker som vil gjøre en slik rett gjeldende, må varsle arbeidsgiver om dette innen forholdsvis kort frist. Arbeidstakerne får etter forslaget utvidet rett til informasjon ved virksomhetsoverdragelser.
  • Et samlet utvalg foreslår videre en fortrinnsrett til ny tilsetting hos tidligere arbeidsgiver etter overføring av virksomhet. Retten foreslås tidsbegrenset til to år.

Arbeidstakers stilling ved tap av oppdrag eller konsesjon

  • Utvalgets flertall (alle unntatt NHOs representant) foreslår at arbeidstakere som blir sagt opp fordi arbeidsgiver ikke er gitt forlenget oppdrag eller konsesjon skal ha en tidsbegrenset fortrinnsrett til ny tilsetting hos den som er tildelt oppdraget eller konsesjonen.

Lagt inn 28 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen