Historisk arkiv

Skal imøtekomme presset fra bosniere som vil hjem raskt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet


Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 07
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Oslo, 05.03.96

Oslo-konferanse om tilbakevending:

Skal imøtekomme presset fra bosniere som vil hjem raskt

Fredag 8. mars er Kommunal- og arbeidsdepartementet og Utenriksdepartementet vertskap for en stor internasjonal konferanse i UNHCR-regi om tilbakevending til Bosnia-Hercegovina. 47 land og 30 internasjonale organisasjoner er invitert til konferansen, som åpnes av kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge.

  • Vi har forventninger om at det internasjonale samfunn skal komme et langt skritt videre i organiseringen og planleggingen av tilbakevending til Bosnia-Hercegovina på denne konferansen, sier politisk rådgiver Roger Ingebrigtsen i Kommunal- og arbeidsdepartementet. Ingebrigtsen skal lede den norske delegasjonen, mens statssekretær i Utenriksdepartementet, Jan Egeland, skal lede konferansen sammen med assisterende Høykommissær for flyktninger, Sergio de Mello.

Titusener av bosniere i landflyktighet ønsker nå å vende tilbake til hjemlandet, men mange venter på at forholdene skal bli lagt bedre til rette før de reiser. Norske myndigheter regner med at påtrykket fra flyktninger som vil hjem vil øke utover våren, og behovet for håndfaste planer for transport og gjenoppbygging er nødvendig for at tilbakevendingen skal bli vellykket. Ukontrollert tilbakevending er etter manges mening en direkte trussel mot freden.

UNHCR står sentralt

UNHCR har laget et utkast til en operasjonsplan for tilbakevending, som vil bli drøftet inngående på konferansen. Planen omhandler blant annet prosedyrer for transport, boligspørsmål og overvåking av sikkerhetssituasjonen for tilbakevendte.

  • Planen danner et godt utgangspunkt for vellykket gjennomføring av tilbakevending. Den planleggingen vi gjør i Norge passer fint med UNHCRs planer, og vi støtter fullt opp om deres rolle i den videre gjennomføringen, sier Ingebrigtsen.

UNHCR har også satt opp kriterier for når de mener landene kan oppheve den kollektive beskyttelse som er gitt til bosniske flyktninger. Det stilles klare krav til sikkerhetssituasjonen, men Høykommissæren mener at behovet for beskyttelse på kollektivt grunnlag vil ha falt bort innen det skal holdes valg i landet, trolig i løpet av sensommeren i år. Norge har allerede signalisert at vi vil følge UNHCRs råd.

  • Etter vår vurdering er det nødvendig å støtte den enkelte som ønsker å vende tilbake, samtidig som vi støtter gjenoppbyggingstiltak som kommer hele lokalbefolkningen til gode, sier Ingebrigtsen.

Lagt inn 5 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen