Historisk arkiv

Kultur inn i EØS-avtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


Eksp.sjef Sigve Gramstad, tlf. 22 34 80 00

Sperrefrist:Ingen
Pressemelding 44/95, 19.5.95

KULTUR INN I EØS-AVTALEN

Norge skal kunne delta i EUs kulturprogrammer. EØS- komiteen vedtok på sitt møte i Brussel fredag en endring i EØS-avtalen som utvider samarbeidet til også å gjelde EFTA-landenes deltakelse i EUs kulturprogrammer. Ved- taket ble for Norges vedkommende gjort med forbehold om Stortingets samtykke. En egen stortingsproposisjon om saken vil nå bli utarbeidet. Stortinget må gjøre et vedtak innen seks måneder etter EØS-komiteens vedtak.

Dette er gledelig, fastslår kulturminister Åse Kleveland. Vedtaket betyr at Norge vil kunne delta sammen med de andre nordiske land i europeiske samarbeidsprosjekter på kulturområdet. For norske kunstnere og institusjoner vil det innebære større muligheter for kontakter og nett- verksbygging over landegrensene,sier hun.

EUs kulturbudsjett for 1995 er på om lag 160 mill. kroner. I forslag til nye kulturprogrammer i EU er det lagt inn en gradvis budsjettøkning. Norges bidrag for 1996 er anslått til ca.2 mill. kroner.

De foreslåtte kulturprogrammene i EU er Kaleidoscope 2000, Ariane og Raphael. De har som formål å støtte kulturelle samarbeidsprosjekter mellom flere land,fremme kulturutveksling og samarbeid,og støtte prosjekter innenfor bl.a. litteratur og kulturvern.

Kaleidoscope-programmet omfatter bl.a. tiltak til fremme av samtidskunst, initiativ for å stimulere mobilitet blant kunstnere og andre kulturarbeidere, utveksling av fagfolk over grensene, og samarbeid med tredjeland og internasjonale organisasjoner.

Ett av kravene for å få EU-midler til kulturaktiviteter er at prosjektene omfatter deltakere fra minst tre EU/EØS-land. En egen jury velger ut de prosjektene som skal få støtte.

Kultur som samarbeidsområde i EU ble introdusert med Maastricht-avtalens artikkel 128. Det legges vekt på medlemslandenes kulturelle egenart og at landenes ulike kulturer får utvikle seg fritt og gis utviklings- muligheter.

Oppdatert 13 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen