Historisk arkiv

Nye regler for eierskap i nærkringkasting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow,  tlf. 22 34 78 09

Sperrefrist: Fredag 05.05.1995, kl. 1130
Pressemelding 38/95, 05.05.1995

NYE REGLER FOR EIERSKAP I NÆRKRINGKASTING

Regjeringen går inn for at ingen skal kunne disponere mer enn en tredel av nærkringkastingsmarkedet på landsbasis. I en stortingsmelding som ble lagt fram fredag, blir det foreslått at ingen eier eller eiergruppe skal kunne disponere mer enn én frekvens i et konsesjonsområde. Samtidig blir det åpnet for at aviser skal kunne ha egen konsesjon for å drive nærradio eller lokalfjernsyn. Kabelselskaper skal fortsatt ikke kunne ha egen nærkring- kastingskonsesjon,og som hovedregel heller ikke kommuner.

Ingen enkelt eier eller gruppering skal ifølge de nye reglene kunne disponere mer enn 33,33 prosent av det samlete nasjonale markedet for henholdsvis nærradio og lokalfjernsyn. Grunnlaget for vurderingen skal være lytter- eller seerpotensialet.

Aviser skal i motsetning til nå kunne ha egen konsesjon til drift av nærradio eller lokalfjernsyn. Det gjelder ikke for aleneaviser i områder med bare én frekvens til rådighet for henholdsvis nærradio eller lokalfjernsyn. Aleneaviser i et konsesjonsområde med flere frekvenser bør av hensyn til ytringsmangfoldet ikke kunne disponere alle frekvenser i konsesjonsområdet.

Forslagene innebærer samlet sett en liberalisering i forhold til dagens regler for eierskap i nærkringkasting.

De deler av Eierskapsutvalgets innstilling som berører nærkringkasting har vært på høring til berørte parter. Forslagene om eierskap blir fremmet nå for å kunne bli vurdert av Stortinget sammen med forslag framsatt tidli- gere i stortingsmeldingen om nærkringkasting. De nye eierskapsreglene vil bli lagt til grunn ved tildeling av nye konsesjoner for nærkringkasting.

Lagt inn 23 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen